Επιβεβαιώνεται το κοινό μέτωπο με Κάιρο, Λευκωσία

Επιβεβαιώνεται το κοινό μέτωπο με Κάιρο, Λευκωσία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινό μέτωπο Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού στην Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν χθες, στη Λευκωσία, οι υπουργοί Αμυνας των τριών χωρών, στην τέταρτη κατά σειράν τριμερή σε αυτό το επίπεδο. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ετήσια άσκηση «Μέδουσα» παραμένει το βασικό στοιχείο συνεργασίας, που ωστόσο θα διευρυνθεί ώστε σε πιο τακτική βάση να συμμετάσχουν σε αυτή και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμ ιράτα (ΗΑΕ) και άλλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι τρεις χώρες συνεργάζονται και με παίκτες εκτός της ευρύτερης περιφέρειας, με βασικότερο τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» παρέμεινε ελλιμενισμένο στη Λεμεσό επί μία εβδομάδα. 

Οι τρεις υπουργοί (Νίκος Παναγιωτόπουλος, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι και Χαράλαμπος Πετρίδης) επιβεβαίωσαν τη σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στις χώρες που εκπροσώπησαν, με την έκδοση κοινής δήλωσης οκτώ σημείων.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι υπουργοί τόνισαν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν ότι η συνεργασία των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών, την εκτίμηση καταστάσεων και εμπειριών και συντονίζει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με παραγωγικό τρόπο, μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις.

Η κοινή δήλωση περιλαμβάνει σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας. Οι τρεις υπουργοί καταδίκασαν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα οποιασδήποτε χώρας, και τόνισαν ότι απαιτείται όλα τα κράτη να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τον Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μη χρήσης στρατιωτικής βίας έναντι αμάχων, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις και του σεβασμού της κυριαρχίας άλλων χωρών, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλων συναφών συμφωνιών. 

Επιπλέον, καταδίκασαν «τη μεταφορά ξένων μαχητών από ορισμένα κράτη, με σκοπό να πυροδοτήσουν συγκρούσεις ή να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών, υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο την περιφερειακή ειρήνη».

Σαφή μηνύματα

Μετά το τέλος της τριμερούς, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «συμφωνήσαμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη, θεσμοποιημένη πλέον, τριμερή συνεργασία μας, αποστέλλοντας έτσι ισχυρά και σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άλλων χωρών, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για ένα ειρηνικό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την ευημερία των λαών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή