ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας με Σαουδική Αραβία

Εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας με Σαουδική Αραβία

Την απόφαση για ολοένα και στενότερη συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε, κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ Αλέξη Κωνσταντόπουλο συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουγάιλι, με τον οποίο και είχαν εκτενείς επαφές για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζήτησαν, επίσης, για την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας, την αξιοποίηση εκπαιδευτικών διευκολύνσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με τη συμμετοχή άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να αποστείλει στη Σαουδική Αραβία μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου Patriot, μαζί με περίπου 120 άτομα προσωπικό χειρισμού και υποστήριξης του συστήματος.

Χθες, ο κ. Φλώρος και ο Σαουδάραβας ομόλογός του παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Falcon Eye II». Η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) συμμετείχε στην άσκηση με τέσσερα F-16, τα οποία πραγματοποίησαν σειρά σεναρίων, για πρώτη φορά σε σαουδαραβικό έδαφος. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της διμερούς άσκησης («Falcon Eye I»), τότε με τη συμμετοχή σαουδαραβικών F-15, τα οποία επιχείρησαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Η σταδιακή ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία αποτελεί το τελευταίο σκέλος της προσπάθειας της Ελλάδας να αποκτήσει έρεισμα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Μετά την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), η Σαουδική Αραβία αποτελεί μια χώρα η οποία σε γενικές γραμμές εμφανίζεται πρόθυμη να συμμετάσχει στα πολλαπλά και πολυμερή σχήματα συνεργασίας.