Τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για τις φρεγάτες

Τα επιχειρήματα των ΗΠΑ για τις φρεγάτες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Ουάσιγκτον να στηρίξει την πρόταση του αμερικανικού ναυτικού για τη φρεγάτα που προσφέρεται προς το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) αντικατοπτρίζουν δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς την «Κ». Οι επισημάνσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία και ως προς τη χρονική στιγμή που καταγράφονται, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των φρεγατών που προτείνονται από επτά χώρες, από το Π.Ν. προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και τον πρωθυπουργό. Βασικό στοιχείο των δηλώσεων των Αμερικανών αξιωματούχων είναι η σαφής επισήμανση ότι η πρόταση που στηρίζεται από τις ΗΠΑ είναι η μόνη με χαρακτηριστικά διακυβερνητικής συμφωνίας.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας επισημαίνουν κατ’ αρχάς ότι η πρώτη φρεγάτα τύπου HFF (Hellenic Navy Future Frigate) θα ναυπηγηθεί σε ιταλικό ναυπηγείο της Fincantieri από τη Lockheed Martin. Τονίζουν ότι πρόκειται για μια πλατφόρμα που έχει επιλεγεί από τη Σαουδική Αραβία για τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «είμαστε οι μόνοι που προσφέρουμε ένα πραγματικό σκάφος. Ολα τα υπόλοιπα είναι στο χαρτί». Ως προς το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «μια λίστα από επιλογές μέσω της EDA (σ.σ. πλεονάζον υλικό ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ)» με βάση τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί από το Π.Ν. «Η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία αποδοχής πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ», λένε οι ίδιες πηγές.

Κατά τα λοιπά, ο ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει ότι «η σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας δεν είναι παράγοντας στην προσφορά του Ναυτικού των ΗΠΑ αυτής της πρότασης με οποιονδήποτε τρόπο. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μας». Και προσθέτει ότι «η σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας δεν περιορίζεται στον στρατιωτικό εξοπλισμό. Πρόκειται για τη δέσμευσή μας σε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, βασισμένη σε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αξίες που έχουν ενώσει τις χώρες μας για 200 χρόνια». Ο ίδιος αξιωματούχος παραλλήλισε την πρόταση του αμερικανικού ναυτικού για τις HFF και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ ως ενδιάμεσο βήμα προς την κατεύθυνση της νέας φρεγάτας τύπου FFG-62 Constellation που θα αποκτήσει το αμερικανικό ναυτικό, με τη διαδικασία αναβάθμισης του F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, στην πορεία μελλοντικής απόκτησης F-35. Οι τρεις πλατφόρμες (ΜΕΚΟ, HFF, Constellation) θα έχουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ενσωματωμένα κοινά στοιχεία στα συστήματα μάχης, στους εξοπλισμούς, στις ζεύξεις δεδομένων και στα ελικόπτερα ΜΗ-60 (Romeo)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω EDA μπορούν να προσφερθούν στο άμεσο μέλλον πλοία είτε κλάσης Oliver Hazard Perry είτε κλάσης Freedom. Από το αμερικανικό ναυτικό δεν προσφέρονται Arleigh Burke. Ως προς τα δύο αντιτορπιλικά κλάσης Ticonderoga που αποδεσμεύονται τα επόμενα χρόνια (και προς το παρόν δεν προσφέρονται), υπάρχουν δύο προβληματικά σημεία. Αφενός δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, αφετέρου το ετήσιο κόστος συντήρησής τους μπορεί να απαιτεί και το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού που διαθέτει το Π.Ν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε περίπτωση προώθησης της συμφωνίας οι Αμερικανοί συζητούν τόσο τους SM-2 όσο και ραντάρ καταύγασης διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (phased array), κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχει προταθεί προκειμένου να μην ξεπεραστεί το όριο προϋπολογισμού που τέθηκε από το Π.Ν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή