E.E.: Στασιμότητα και «τοξικό κλίμα» για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

E.E.: Στασιμότητα και «τοξικό κλίμα» για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Καμία πρόοδος» δεν έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν κατατέθηκε η σχετική πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η συζήτηση επί του θέματος παραμένει διχαστική και τοξική», καθώς αμφότερα τα δύο βασικά στρατόπεδα – οι χώρες του Βίσεγκραντ, η Αυστρία και η Δανία από τη μία, οι πέντε χώρες πρώτης υποδοχής (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) από την άλλη – έχουν παραμείνει αμετακίνητες στις θέσεις τους και δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς τον συμβιβασμό. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι το ζήτημα «θα συζητηθεί μόνο για πέντε λεπτά» στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος διπλωμάτης απέφυγε να κάνει προβλέψει για το πότε – ή για το αν – θα υπάρξει τελικά συμφωνία.

Η εκτίμηση αυτή απέχει σημαντικά από αυτήν στην οποία προέβη χθες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς απέδωσε τις καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας στο ότι οι υπουργοί δεν έχουν μπορέσει να συναντηθούν διά ζώσης, ανέφερε ότι οι διαφορές «συρρικνώνονται» και είπε ότι υπάρχει «πολλή καλή θέληση» γύρω από το τραπέζι.

Ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης πάντως ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για τη λεγόμενη «εξωτερική πτυχή» του μεταναστευτικού – που αφορά κυρίως τον περιορισμό των ροών προς την Ένωση. Η πτυχή αυτή θα συζητηθεί στο άτυπο μεσημεριανό στο Λουξεμβούργο. «Αν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το πεδίο, ίσως αυτό βοηθήσει να βρούμε λύσεις σε αυτά – τον μηχανισμό αλληλεγγύης, τη διαχείριση των δευτερευόντων ροών, τη φύλαξη των συνόρων – που προς το παρόν μοιάζουν άλυτα», κατέληξε η ίδια πηγή.  

Εν τω μεταξύ, ο Ανταλμπέρ Γιανζ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, εξέφρασε νωρίτερα ανησυχία για τις αναφορές στον Τύπο περί της χρήσης «ηχητικών κανονιών» για την αποτροπή της απόπειρας εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Η διαχείριση των συνόρων «είναι εθνική αρμοδιότητα», αλλά πρέπει να διεξάγεται «με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου», σημείωσε. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει ζητηθεί ενημέρωση επ’ αυτού του ζητήματος από τις ελληνικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: Αυστηρότερες διαδικασίες για απελάσεις και επιστροφές

Στη σημερινή τακτική ενημέρωση της Επιτροπής έγινε επίσης αναφορά στο έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο προειδοποιούνται υπάλληλοι του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η τυχόν κατάθεσή τους κατά των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου σε δικαστικές υποθέσεις αποτελεί «πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα». Ο κ. Γιανζ ανέφερε ότι «παρακολουθούμε στενά την υπόθεση» αλλά απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή