Μητσοτάκης: Διευκολύνσεις όταν διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στον εμβολιασμό

Μητσοτάκης: Διευκολύνσεις όταν διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στον εμβολιασμό

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους» δήλωσε ο πρωθυπουργός

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του στις εργασίες του ψηφιακού συνεδρίου «Βeyond the Pandemic: A Radical New Approach to Health Security», που συνδιοργανώνουν το ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Eurasia Group και η οργάνωση Flagship Pioneering.

Για παράδειγμα, ανέφερε, κάποια εστιάτορια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 1.339 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι, 381 διασωληνωμένοι

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επένδυσε στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) και τα πήγε καλύτερα σε σύγκριση με πλουσιότερες χώρες στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ακούσαμε τους επιστημονες, πηραμε εγκαιρως αποφάσεις και κλείσαμε τη χώρα νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Αποφύγαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας, δυστύχως δεν μπορέσαμε να κάνουμε το ίδιο με το δεύτερο. Επενδύσαμε όμως στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα πήγαμε καλύτερα εν συγκρίσει με κράτη πλουσιότερα από το δικό μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αστικά λύματα: Πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε επτά πόλεις

Σχέδιο για να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια

Ως προς τον τουρισμό, είπε ότι υπάρχει σχέδιο για να ανοίξει με ασφάλεια. «Έχουμε επιπρόσθετα εργαλεία φέτος. Φέτος μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάτι, που ήταν ελληνική πρόταση, το Ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19, χρησιμοποιούμε επίσης ευρέως τα self tests, κάτι που μας βοήθησε να κατανοησουμε καλύτερα το μοτίβο της πανδημίας του κορονοϊού» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «διαθέτουμε την πολιτική δέσμευση και συνεκτιμώντας τις απώλειες από τον κορονοιό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, ώστε να μην επενδύσουμε με τρόπο έξυπνο στη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Ναι, υπήρξαν καθυστερήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ώστοσο, είμαι υπερήφανος γιατί η Ε.Ε. κατόρθωσε να αγοράσει για λογαριασμό όλων των κράτων-μελών της Ένωσης. Δεν ήθελα να βρεθώ στη θέση να αναμετρηθώ με κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσω επαρκείς δόσεις εμβολίου για τη χώρα μου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε, δε, ότι «στην Ελλάδα, περάσαμε πολλά τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά πήραμε σημαντικά μαθήματα. Η δημοκρατία μας ενισχύθηκε. Αλλά και στην Ευρώπη φαίνεται πως πήραν σημαντικά μαθήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης έδειξε πως η Γερμανία κατανόησε πως η στάση της κατά την οικονομική κρίση την προηγούμενη 10ετία δεν μπορούσε να επαναληφθεί κατά την κρίση της πανδημίας και εν προκειμένω στο πώς θα απαντήσει οικονομικά η Ε.Ε. στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης».

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών και εργαζομένων σε γηροκομεία

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης. Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις διευκολύνσεις που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα».

Όπως είπε θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από τη στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα εντός εύλογου διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας όπως θα γίνει και η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. 

Τελευταίες ειδήσεις

Προς συμβιβαστική λύση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

Νέες αντικειμενικές: Κερδισμένοι και χαμένοι – Αλλάζουν τους συντελεστές για να παραμείνει ίδιος ο ΕΝΦΙΑ

Κορωνοϊός: Aκρως επιθετικά τα συμπτώματα της ινδικής μετάλλαξης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή