Τσίπρας: Αντίθετη η κοινωνία με τις ρυθμίσεις

Τσίπρας: Αντίθετη η κοινωνία με τις ρυθμίσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μονοθεματικές είναι οι τελευταίες συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, με το εργασιακό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη τους δίνει ένα ευρύ πεδίο να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση, να στήσουν γέφυρες με κοινωνικές ομάδες, συνδικάτα, αλλά και με τα κόμματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και έκανε λόγο για «ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις με την κατάργηση του 8ώρου», ενώ αναφερόμενος στις απλήρωτες υπερωρίες έναντι ρεπό που, όπως υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, είπε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Χατζηδάκης θέλει να μας πείσει ότι η κατάργηση των δικαιωμάτων και η πληρωμή με ρεπό αποτελεί στροφή προς το μέλλον». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι «δεν είναι μόνο η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, είναι ο νόμος για τα ΑΕΙ, είναι και η συρρίκνωση του δικαιώματος της απεργίας μέσα στον εργατικό νόμο. Είναι η κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, πράγμα που είναι και αντισυνταγματικό. Διότι είναι μέριμνα του κράτους η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

Θέλοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει πως το νομοσχέδιο δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας, χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις βαθιά αντιλαϊκές και αντεργατικές, προσθέτοντας πως «δεν έχουν τη στήριξη παρά μιας μικρής μειοψηφίας, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις», και δεσμεύτηκε πως «θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό πρόσημο, να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μια κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής».

Η κ. Γεννηματά

Το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι επισκέφθηκε η Φώφη Γεννηματά, όπου συζήτησε με τους εργαζομένους. «Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ανακοινώσεις σε γενικές συνελεύσεις του ΣΕΒ. Και τώρα έρχεται να τα πληρώσει όλα αυτά τα γραμμάτια. Ερχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή, χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε. Δεν άκουσαν τίποτα στην κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, ούτε από τα κόμματα, ούτε από τους εργαζομένους, ούτε από τους συνδικαλιστές», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Αντιπαράθεση για τα δάνεια

Συνεχίστηκε και χθες η κόντρα για τις δανειακές υποχρεώσεις της Ν.Δ., μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Από τη «γαλάζια» παράταξη απάντησαν στην αξιωματική αντιπολίτευση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας του κόμματος το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά, από 9 εκατ. ευρώ το 2015, σε 3,1 εκατ. το 2020. Και συμπλήρωσαν: «Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις». Για κυνική ομολογία κάνουν λόγο από την αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως από τη Ν.Δ. παραδέχονται σχετικά με τα δάνεια «ότι δεν θα τα ξεπληρώσει ποτέ, παρά μόνο ίσως σε είδος, με χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις στους τραπεζίτες, αφού λογιστικά τα χρέη θα διογκώνονται επ’ αόριστον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή