Τουρκική Navtex για ασκήσεις στο Αιγαίο

Τουρκική Navtex για ασκήσεις στο Αιγαίο

Η Αθήνα διαμηνύει ότι παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Τουρκία εξέδωσε Navtex στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου», ισχυριζόμενη ότι το κάνει επειδή η Αθήνα εξέδωσε Navtex κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρά το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ που προβλέπει τη μη διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Αθήνα απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ενώ κυβερνητικές πηγές παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχαν γίνει μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πως η καλή διάθεση μένει να φανεί στην πράξη, διαφορετικά η Ελλάδα θα επαναφέρει τα όπλα της στη διπλωματική σκακιέρα.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, η Ελλάδα «κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με Navtex που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου». Πρόκειται για τρία πεδία βολής στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Από την αρχή του έτους δεσμεύονται αυτές οι περιοχές και συνήθως την καλοκαιρινή περίοδο οι δύο χώρες με νέες Navtex τις αποδεσμεύουν. Τώρα, η Τουρκία ενεργοποίησε και πάλι τις συγκεκριμένες περιοχές εντός της θερινής τουριστικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, ισχυρίστηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών του Παλαιστινιακού Κράτους, Ριάντ Μάλκι, με δήλωσή του απέκλεισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Παλαιστίνης και της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Τουμπάσι, ο Παλαιστίνιος υπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει καν σκέψη αυτή τη στιγμή για συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Τουρκία». Και πρόσθεσε: «Εχουμε σύνορα με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όχι με την Τουρκία». Ωστόσο, ο κ. Μάλκι, στο Διεθνές Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, δεν είπε αυτό, καθώς με ξεκάθαρο τρόπο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία όπως και με την Κύπρο. Ο κ. Μάλκι συγκεκριμένα δήλωσε: «Εχουμε μια λίστα προτεραιότητας. Να ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο που είναι γειτονική μας χώρα στα νότια, αφού ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Μετά θα κοιτάξουμε στα βόρεια. Δηλαδή στο Ισραήλ. Βέβαια θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές δυσκολίες με το Ισραήλ για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Αργότερα θα μιλήσουμε με την Ιορδανία, καθώς υπάρχει και η Νεκρά Θάλασσα. Μετά θα εξετάσουμε αν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, με την Τουρκία, ίσως αν χρειαστεί να εξετάσουμε και διάφορα ζητήματα με την Αλγερία. Πρώτα όμως θέλουμε να δούμε τους άμεσους γείτονές μας και μετά θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά σε αντίθεση με όσα είπε ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής, ο κ. Μάλκι δεν απέκλεισε καθόλου κάποια συμφωνία με την Τουρκία, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί για αργότερα. Τη θεωρία της δυνατότητας υπογραφής συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με την Παλαιστινιακή Αρχή την έχει εκφράσει ο απόστρατος ναύαρχος του τουρκικού Στόλου, Τζιχάντ Γιαϊτζί. Αργότερα, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Yeni Safak, είχαν δημοσιεύσει αυτές τις θεωρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή