Νέα κλιμάκωση από Τουρκία: Εμφανίζει ως «παραβάτη» την Ελλάδα

Νέα κλιμάκωση από Τουρκία: Εμφανίζει ως «παραβάτη» την Ελλάδα

Νέες αναφορές της Άγκυρας σε «ελληνική παραβίαση» του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, εμφανίζοντας, παράλληλα, την τουρκική πλευρά ως «προσηλωμένη» στην τήρηση της συμφωνίας του 1988.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Άγκυρα, λίγες ώρες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., τα συμπεράσματα της οποίας φαίνεται να έχουν «ενοχλήσει» την τουρκική πλευρά.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση για τη Σύνοδο, ακολούθησε νέα τοποθέτηση από το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος στην οποία μάλιστα, γίνεται λόγος για «παραβίαση» εκ μέρους της Ελλάδας της συμφωνίας των Αθηνών (σ.σ. αναφέρεται στο «μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ» το 1988, περί μορατόριουμ για μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε τουριστικές περιόδους και εθνικές εορτές).

«Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία της Αθήνας, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα παρακολουθεί την Ελλάδα να παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με δεμένα τα χέρια», αναφέρει στην τοποθέτησή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. 

Για παραβίαση του εν λόγω μνημονίου είχε κάνει λόγο νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει:

«Κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προβοκατόρικες ενέργειες των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα; Υπάρχει η Συμφωνία των Αθηνών που συνάψαμε αμοιβαία το 1988. Σε αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε ότι παρόλο που υπάρχει συμφωνία για μορατόριουμ και για μη διεξαγωγή δραστηριοτήτων όπως ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και στις εθνικές μας εορτές, αυτό δεν τηρείται».

Υπενθυμίζεται ότι τη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ είχε επικαλεστεί η Άγκυρα και για την πρόσφατη έκδοση NAVTEX στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου» υποστηρίζοντας ότι το κάνει επειδή η Αθήνα εξέδωσε ναυτική οδηγία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ισχυρισμό που η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει απορρίψει. 

Νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου, κατηγόρησε την Ε.Ε. για «τακτική καθυστέρησης» κάνοντας λόγο και για «κατάχρηση ένταξης στην Ένωση από ένα ή δύο κράτη-μέλη». «Φωτογραφίζοντας» δηλαδή, επί της ουσίας, την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Παράλληλα, στην ίδια τοποθέτηση τονιζόταν ότι τα ψηφίσματα για την Κύπρο «είναι η συνηθισμένη επανάληψη των απόψεων του ελληνικού/ελληνοκοκυπριακού διδύμου» και πως «με αυτή τη στάση, η Ε.Ε. αγνόησε για άλλη μια φορά τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε τα ίσα δικαιώματά τους». Μάλιστα η Άγκυρα προειδοποιεί ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η στάση της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εποικοδομητική συμβολή στο Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή