ΚΟΜΜΑΤΑ

Δημοσκόπηση: Οριστικό «όχι» από το 40% των μη εμβολιασμένων

Ο προβληματισμός για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος επιβεβαιώνεται και από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΪ

Δημοσκόπηση: Οριστικό «όχι» από το 40% των μη εμβολιασμένων

Η τάση της μείωσης των καθημερινών εμβολιασμών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εξηγείται μέσω της δημοσκόπησης της Pulse που πραγματοποιήθηκε για τον ΣΚΑΪ. Οσοι απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει καμία δόση ερωτήθηκαν και για το πότε σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Το 40% δήλωσε πως δεν θα εμβολιαστεί ποτέ και το 24% αρκετά αργότερα. Το 16% των πολιτών υποστήριξαν πως θα μεταβούν σε ένα από τα κέντρα το συντομότερο δυνατόν και ένα 16% έπειτα από 2-3 μήνες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στο σύνολο του δείγματος (σύνθεση ερωτημάτων από Φεβρουάριο 2021) κατά του εμβολιασμού (αρκετά αργότερα ή ποτέ) τάσσεται το 14%, ενώ έχει εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστεί το επόμενο διάστημα το 73%. Αυτό το στοιχείο αφήνει πολλά περιθώρια για να επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας σε συνδυασμό με την εκστρατεία πειθούς που ξεκινά η κυβέρνηση ανά την περιφέρεια.

Οι τελευταίες μεταλλάξεις του κορωνοϊού φοβίζουν αρκετά περισσότερο τους πολίτες. Το 60% δηλώνει πως ανησυχεί πολύ (32%) και αρκετά (28%), ενώ στην ίδια απάντηση θετικά είχε τοποθετηθεί το 49% την περίοδο 31 Μαΐου – 2 Ιουνίου. Μέτρια ανησυχεί το 16%, λίγο το 7% και ελάχιστα έως καθόλου το 12% των ερωτηθέντων.

Δημοσκόπηση: Οριστικό «όχι» από το 40% των μη εμβολιασμένων-1Το βασικό δίλημμα των τελευταίων ημερών έχει να κάνει με τον αν πρέπει να προχωρήσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο (π.χ. εκπαίδευση, εστίαση, μέσα μεταφοράς κ.λπ.). Η εικόνα δείχνει να είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα ναι στην υποχρεωτικότητα απαντά το 49% του δείγματος και μάλλον ναι το 16%. 

Σίγουρα όχι το 19% και μάλλον όχι το 9%. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων / καφέ και τη δυνατότητα επιλογής που θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες το φθινόπωρο. Η πλειοψηφία, το 37%, θα ήθελε να είναι μόνο για εμβολιασμένους χωρίς μέτρα ή περιορισμούς και το 15% μάλλον μόνο για εμβολιασμένους χωρίς μέτρα ή περιορισμούς. Το 19% των πολιτών επέλεξαν μάλλον μεικτά καφέ / εστιατόρια για όλους με μέτρα και περιορισμούς και σίγουρα μεικτό σύστημα για όλους με μέτρα και περιορισμούς το 21%.

Στους ποιοτικούς δείκτες το δείγμα της δημοσκόπησης εκτιμά σε ποσοστό 43% πως τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ χειρότερα στην οικονομία και στην ανάπτυξη το επόμενο εξάμηνο, με το 27% να εμφανίζεται αισιόδοξο. Ιδια είναι περίπου η εικόνα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ για την πανδημία οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες. Το 30% πιστεύει πως τα πράγματα θα πάνε λίγο – πολύ καλύτερα, το 31% λίγο – πολύ χειρότερα και το 28% πάνω – κάτω τα ίδια.

Σχεδόν διπλάσιο είναι το προβάδισμα της Ν.Δ. στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα τα κατάφερνε καλύτερα». Ψηφιοποίηση κράτους: Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη 49%, ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα 17%. Πανδημία: Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη 45%, ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα 21%. Οικονομία και Ανάπτυξη: Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη 43%, ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα 23%.

Στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η κυβέρνηση διατηρεί την απόσταση των 14 μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. καταγράφει ποσοστό 38% (-0,5%) έναντι 24% (-0,5%) του ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερό παραμένει σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ καταγράφει δυνάμεις που φτάνουν το 6% (+0,5), η Ελληνική Λύση 4,5% (+0,5) και το ΜέΡΑ25 παραμένει σταθερό στο 3,5%.