ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκάτσιες

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας ανέφερε πως η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα της»

Ελληνοτουρκικά: Ο Ακάρ κατηγορεί την Ελλάδα για προβοκάτσιες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε δηλώσεις εναντίον της Αθήνας προχώρησε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, καθώς την κατηγορεί για «προβοκάτσιες, προκλήσεις, παράνομες ενέργειες», ενώ προειδοποιεί πως «οι εξοπλισμοί της Ελλάδας είναι μάταιος κόπος». Παράλληλα απειλεί πως η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Γαλάζια Πατρίδα της».

Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είπε: «Τον αξιότιμο Ελληνα ομόλογό μου τον καλώ να μείνει μακριά από εγωισμούς, από συναισθηματισμούς. Τον καλώ να σκεφτεί με λογική, με αντικειμενικότητα, με δίκαιο τρόπο και να μιλήσει σύμφωνα με τις συνθήκες μεταξύ των χωρών μας, το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο κ. Ακάρ στοχοποίησε για άλλη μία φορά τα ελληνικά νησιά και ανέφερε πως «η Ελλάδα με στόχο την πρόκληση κάνει διάφορες ασκήσεις, παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική, ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση. Εναντίον ποιου εξοπλίζονται τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς;». 

O ίδιος ζήτησε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην έρχονται στην ατζέντα των επαφών της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Παρά τις δηλώσεις του κ. Ακάρ, στην Τουρκία επικρατεί θετικό κλίμα για τα σχόλια του Νίκου Δένδια (στη συνέντευξή του στο newsbomb.gr) σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «απρόσμενα καλά λόγια του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών».

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος επεκτείνει το πρόγραμμα της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ» στις 19 Ιουλίου για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα διασημοτήτων. Την επόμενη μέρα θα προσευχηθεί σε τζαμί της Λευκωσίας και αργότερα θα συμμετάσχει σε τελετή για την 20ή Ιουλίου και θα κάνει δηλώσεις σχετικά με το καθεστώς των Βαρωσίων αλλά και για την παρουσία τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή.

Στην Τουρκία παρακολουθούν με προσοχή της κινήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ετοιμάζονται για τους τρόπους απάντησης. Σε περίπτωση που η ExxonMobil ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα θα στείλει στην περιοχή σεισμογραφικό σκάφος κι αμέσως μετά θα ανακοινώσει την έναρξη γεωτρήσεων με γεωτρύπανο.