Κορωνοϊός: Τρία στοιχήματα μετά τα νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Τρία στοιχήματα μετά τα νέα μέτρα

Στοιχήματα, το ΕΣΥ, η τήρηση των απαγορεύσεων σε χώρους διασκέδασης και η κάλυψη τυχόν ελλείψεων σε υγειονομικούς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινούμενη άμμος που λέγεται πανδημία αλλάζει για μία ακόμα φορά το πολιτικό τοπίο. Η κυβέρνηση υπολόγιζε πως το καλοκαίρι θα ήταν ανέφελο και έως τον Σεπτέμβριο θα είχε αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, ώστε το φθινόπωρο να είναι «αμιγώς» πολιτικό και η υγειονομική κρίση να έχει μείνει πίσω. Ο συγκεκριμένος στόχος δεν έχει βεβαίως χαθεί, αλλά έχει ως ενδιάμεσο κρίσιμο σταθμό ένα ακόμα –το τέταρτο– κύμα, που μεταβάλλει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα: από τον τουρισμό, τα μέτρα αντιμετώπισης και καταλήγει βεβαίως στον εσωτερικό πολιτικό χάρτη.

Διαβάστε επίσης

Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους

«COVID Free Gr»: Πώς θα λειτουργεί η δωρεάν εφαρμογή

Παράλληλα, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί και επικοινωνιακά τη νέα έξαρση που επισκιάζει τις θετικές ειδήσεις σε άλλα μέτωπα, καθώς τα νέα μέτρα που λήφθηκαν, όπως η εξαγγελία για υποχρεωτικό εμβολιασμό και η χρήση κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους, προγραμματίζονταν για αρχές του φθινοπώρου. Στο νέο αυτό τοπίο που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 15 ημέρες η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τρεις μεγάλες προκλήσεις που η έκβασή τους θα διαμορφώσει και το πολιτικό σκηνικό: Πρώτον, η έξαρση των κρουσμάτων δεν πρέπει να μεταφερθεί σε πίεση στα νοσοκομεία. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλοι ελπίζουν να επιβεβαιωθεί η τάση πως το νέο κύμα χτυπά κυρίως τους νέους και δεν οδηγεί όσους ασθενούν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Για τα οριστικά συμπεράσματα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δέκα ακόμα ημέρες.

Η δεύτερη αγωνία αφορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τους κλειστούς χώρους. Το ερώτημα είναι κατά πόσον επιχειρηματίες και πελάτες, καθώς τώρα μπαίνουμε στην κορύφωση των θερινών διακοπών, θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν μάλιστα στην «Κ» πως το στοίχημα αφορά και τους ανοιχτούς χώρους όπου μαζεύεται η νεολαία. Η τρίτη και ίσως μεγαλύτερη πρόκληση για το Μαξίμου έχει να κάνει με τον εμβολιασμό. Το μεγάλο στοίχημα, όπως έχει ήδη πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να εισέλθουμε στο φθινόπωρο με το 70% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο, αλλά και να αποδώσει η υποχρεωτικότητα που επιβλήθηκε στους υγειονομικούς ή να καλυφθούν γρήγορα τα κενά όσων αρνηθούν να εμβολιασθούν. Είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα, εξ ου και ο συνδυασμός πειθούς, κινήτρων και προειδοποιήσεων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οπως προαναφέρθηκε, η έξαρση της πανδημίας αλλάζει και τα πολιτικά δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια δύσκολη συγκυρία καλείται να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα τις θετικές ειδήσεις που παράγει η κυβέρνησή του. Εξ ου και χθες ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή, όπου μίλησε για τον Ε65, δείχνοντας πως δεν θέλει να χάσει το μομέντουμ που έχει χτίσει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο, ενώ σε δεύτερο χρόνο τουίταρε και για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, που οδηγεί στην πρώτη εκταμίευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή