Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους

Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους

Από τις 16 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της υιοθέτησης σειράς μέτρων, όπου κομβικό ρόλο θα έχει η ειδική εφαρμογή επαλήθευσης ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID και ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, θα καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης. Οπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, από τις 16 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Η επαναλειτουργία των συγκεκριμένων χώρων έχει ως προαπαιτούμενα, εκτός από τον εμβολιασμό των πελατών, οι τελευταίοι να είναι καθήμενοι, ενώ θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα κατά της διασποράς του ιού. Στους κλειστούς χώρους που απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους θα είναι δυνατόν να εισέρχονται ανήλικοι –που βρίσκονται κάτω από το όριο ηλικίας που προβλέπεται για τους εμβολιασμούς– με self test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το αυτοδιαγνωστικό τεστ. Οσοι ανήλικοι είναι σε ηλικία που μπορούν να εμβολιαστούν υπάγονται στους γενικούς κανόνες του εμβολιασμού.

Νέα μέτρα: Τι προβλέπεται για τους κλειστούς χώρους-1

Τα μέτρα συνοδεύονται από κλιμακωτές κυρώσεις. Για την πρώτη παράβαση επιβάλλεται για καταστήματα εμβαδού μικρότερου από 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ, που αυξάνεται σε 5.000 ευρώ για χώρους με επιφάνεια μεγαλύτερη από 200 τ.μ. Και στις δύο περιπτώσεις επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά ημερολογιακές ημέρες. Για τη δεύτερη παράβαση, σε περίπτωση δηλαδή «υποτροπής», ανεξαρτήτως επιφάνειας, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για 15 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, ανεξαρτήτως εμβαδού, θα αφαιρείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Εφεξής, δηλαδή, επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με τη λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Σχετικά με τους αθλητικούς αγώνες, θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς, ενώ η χωρητικότητα θα ανέρχεται στο 80% του συνόλου, από το οποίο 5% μπορεί να είναι ανήλικοι που θα έχουν υποβληθεί σε τεστ. Προβλέπεται ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 και 8.000 ατόμων για υπαίθρια και κλειστά γήπεδα, αντίστοιχα.

Ευρύτερα, σε όλο τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή