Η Ξάνθη, η Αρτα, η Αχαΐα, η Δυτική Αττική, η Β΄ Πειραιά και η Κρήτη ήταν τα μόνα ροζ σημεία του χάρτη στις εκλογές του 2019. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Λασίθι χθες, στο Ηράκλειο σήμερα και στα υπόλοιπα «κάστρα» αργότερα, δεν είναι τυχαία, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως στη Μεγαλόνησο κατ’ αρχάς μπορούν να επιτύχουν πιο γρήγορη συσπείρωση του κόσμου τους. Να δοθεί, δηλαδή, ένα πρώτο μήνυμα αλλαγής του κλίματος και δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στο πεδίο της πανδημίας.
Σε αυτό έχει εστιάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου για «λάθη, παλινωδίες, ερασιτεχνικούς χειρισμούς, αλαζονεία και πολιτικό καιροσκοπισμό». Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την ανάγκη όλοι οι πολίτες να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να αξιοποιήσουν το ένα από τα βασικά όπλα που δίνει η επιστήμη και είναι το εμβόλιο. Προειδοποίησε όμως την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να προχωρήσει σε αυτόν τον άθλιο σχεδιασμό εν μέσω της πανδημίας, συγχώνευσης ή κλεισίματος νοσοκομείων και περιορισμού του υγειονομικού προσωπικού. Επρεπε τουλάχιστον από αυτή την πανδημία να έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα. Το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση. Αυτές οι ιδεοληπτικές εμμονές είναι καταστροφικές. Και οι πολίτες, μαζί και εμείς, δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές επιλογές».
Εστιάζοντας πάντα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους εργαζομένους, πραγματοποίησε σύσκεψη με φορείς του νομού Λασιθίου στο επιμελητήριο του Αγίου Νικολάου. Επισήμανε τον κίνδυνο να καταγραφούν μεγάλα ποσοστά ανεργίας, καθώς το σχέδιο ανάκαμψης, όπως είπε, προβλέπει μόνο 180.000 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας. «Για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή θα πρέπει να αφήσουμε αυτή την ελαφρότητα στην ανάλυση των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, την υπεραισιοδοξία, και να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν μπορεί να υπάρξει άρση των μέτρων στήριξης το 2022, θα ήταν καταστροφικό». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη. «Η μία είναι να υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία», ενώ ως δεύτερη προϋπόθεση ανέφερε τη ρύθμιση χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας και ρύθμιση του υπόλοιπου μέρους του.
Το άλλο θέμα που παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά τη συζήτηση περί απολύσεων στο Δημόσιο, με βάση παλαιές και νέες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. «Οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη από χθες παίζουν την κολοκυθιά, με τον έναν να ανοίγει θέμα απολύσεων και τον άλλον να το κλείνει», ανέφερε σε κεντρική ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. Ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε σε συνεντεύξεις που παραχώρησε πως «η απόλυση ή η αναστολή εργασίας είναι επικίνδυνες λύσεις και φαίνεται πως η γκάφα της κ. Μιχαηλίδου σχετικά με τις απολύσεις αποκάλυψε συζητήσεις που ήδη υπάρχουν στη Ν.Δ.».