Τ. Ερντογάν: Yπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο

Τ. Ερντογάν: Yπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος, που σήμερα θα απευθύνει νέα ομιλία, επιτέθηκε στη Λευκωσία, αλλά προέβαλε τον ισχυρισμό πως «στόχος μας είναι να λύσουμε τα θέματα με δίκαιη κατανομή και δικαιοσύνη».

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, στο νησί υπάρχουν δύο κράτη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στο «κοινοβούλιο» της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ», διατηρώντας τη σκληρή στάση της Αγκυρας στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Πάντως, σε αντίθεση με τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από την τουρκική προεδρία προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για εντυπωσιακά «χαρμόσυνα νέα», ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν ανακοίνωσε κάποια μεγάλη έκπληξη, εκτός από το σχέδιο κατασκευής νέου «προεδρικού μεγάρου» στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ» και νέου κτιρίου «κοινοβουλίου».

Κάποιοι εκτιμούν πως οι πιέσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ενδεχομένως να έφεραν αποτέλεσμα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε αναφορά στα Βαρώσια. Ομως, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως έχει σημασία και η σημερινή ομιλία του κ. Ερντογάν, την οποία θα πραγματοποιήσει μετά τη στρατιωτική παρέλαση. Εκεί ενδέχεται να αναφερθεί στην παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ίσως σε κάποιο σχέδιο στον τομέα ενέργειας, ενώ οι ανωτέρω πηγές δεν αποκλείουν να ανακοινώσει κάτι για τα Βαρώσια, χωρίς να τα επισκεφθεί.

Ο κ. Ερντογάν έφτασε στην Κύπρο χθες το μεσημέρι και αργότερα πραγματοποίησε την ομιλία του στο «κοινοβούλιο». «Μια δίκαιη και μόνιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή της πραγματικότητας. Στο νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί. Αργά ή γρήγορα η διεθνής κοινότητα θα αποδεχθεί την πραγματικότητα αυτή», δήλωσε.

Αφησε αιχμές κατά της Ουάσιγκτον, καθώς τόνισε πως «αυτό το κλίμα ενότητας και αδελφοσύνης μπορεί να έχει ενοχλήσει κάποιους στις ΗΠΑ, εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πορεία μας», ενώ ισχυρίστηκε πως οι Βρυξέλλες δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους.

Μίλησε σκληρά για τους Ελληνοκύπριους, αφού ανέφερε πως «είναι η ίδια νοοτροπία που γκρέμισε το 1963 την Κυπριακή Δημοκρατία, το 2004 αρνήθηκε το σχέδιο Ανάν, το 2017 σηκώθηκε κι έφυγε από το Κραν-Μοντανά. Θέλω να τονίσω πως θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων που θα αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως η Αγκυρα «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατoλική Μεσόγειο, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», όμως για το ζήτημα του φυσικού πλούτου φάνηκε πιο διαλλακτικός, καθώς τόνισε πως «δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη και δικαιώματα κανενός, στόχος μας δεν είναι η ένταση. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα θέματα με δίκαιη κατανομή και δικαιοσύνη».

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη έργου οικοδόμησης νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Αγιο Δομέτιο. Δίπλα στο νέο «προεδρικό» θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού». Το δε σημερινό «προεδρικό» θα μετατραπεί σε μουσείο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ένα τέτοιο κτίριο θα είναι μια απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους των Τουρκοκυπρίων! «Ολοκληρώθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή του νέου προεδρικού μεγάρου και σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή του. Με αυτό το σχέδιο φαίνεται το κράτος της βόρειας Κύπρου, το κράτος που ανήκει στους Τουρκοκυπρίους. Κάποιοι πρέπει να το δουν», κατέληξε.

Το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Ερντογάν συμμετείχε σε εκδήλωση διαλόγου με νέους και στις 22.00 σχεδίαζε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα «διασημοτήτων». Σήμερα, αφού προσευχηθεί για την πρώτη ημέρα της «γιορτής των θυσιών» των μουσουλμάνων, θα παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση και με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να εγκαινιάσει κάποια έργα υποδομής, στα οποία πιθανότατα περιλαμβάνεται και η βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το μεσημέρι  αναμένεται να αναχωρήσει από το νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή