Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι νοσηλευτές, η πιο κρίσιμη κατηγορία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι νοσηλευτές, η πιο κρίσιμη κατηγορία

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου για τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας και από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζομένους στον κλάδο της υγείας.

Το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει τροποποίηση στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ώστε να μπορεί κάποιος να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών χωρίς να υπογράψει ο ίδιος, όπως προβλέπεται σήμερα. Χωρίς αυτή την τροποποίηση δεν θα μπορεί να τεθεί σε αναστολή εργασίας κανείς. Τούτο συνεπάγεται πως δεν θα ισχύσει η παραπομπή στο πειθαρχικό, όπως είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Μάκη Βορίδη. Η άδεια άνευ αποδοχών θα διαρκεί «όσο κρατά η πανδημία». Επόμενο βήμα είναι να προβλεφθεί τι θα γίνει με τα κενά που θα δημιουργηθούν – εφόσον θεωρείται απίθανο να φτάσουμε σε ποσοστό 100% εμβολιασμένων.

Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί, για δύο λόγους: πρώτον, οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό κοντά στο 70% και, δεύτερον, γιατί –σύμφωνα με το στοιχεία του ΟΟΣΑ– η χώρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8/1.000 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ αντίθετα έχει πολύ μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην Ε.Ε.).

Από τα δύο παραπάνω στοιχεία προκύπτει αβίαστα πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από 1η Σεπτεμβρίου από έλλειψη γιατρών αλλά από έλλειψη νοσηλευτών, καθώς αν τα ποσοστά παραμείνουν χαμηλά ή ακόμα και αν φτάσουν το 80%, το 20% που δεν θα εμβολιαστεί αποτελεί μεγάλο πλήγμα, που πρέπει να καλυφθεί άμεσα.   

Κάλεσμα στους νέους

Την ίδια ώρα και με την τουριστική σεζόν να οδεύει προς την κορύφωσή της, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τη νεολαία να εμβολιαστεί. Με ανάρτηση στα social media ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Η πλατφόρμα για το #FreedomPass άνοιξε! Αν είστε 18-25 ετών και έχετε κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορείτε από σήμερα να υποβάλετε την αίτησή σας εύκολα και γρήγορα στο https://freedompass.gov.gr», αναφέρει o πρωθυπουργός. Πάντως, τα τελευταία μηνύματα από τον εμβολιασμό των νέων ηλικιών είναι ενθαρρυντικά.
Οπως ανακοίνωσε ο Ακης Σκέρτσος, από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού, δηλώθηκαν περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά έχουν ως εξής: στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό είναι 33,8% και στις ηλικίες 25-29 ετών, 45,4%.

Υπενθυμίζεται πως με την ψηφιακή κάρτα όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού αξίας 150 ευρώ, ενώ ήδη μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Aegean Air και η Blue Star Ferries, έχουν διπλασιάσει το παρεχόμενο ποσό, προσφέροντας ειδική έκπτωση σε κάθε νέο και νέα που θα τις επιλέξει για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Δικαιούχοι του Freedom Pass είναι όλοι οι νέοι 18-25 ετών που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους από 1.1.2021 έως 31.12.2021. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT