Η χθεσινοβραδινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Χαλκίδας «αποκάλυψε» πως στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκονται νέα κίνητρα για την αύξηση του εμβολιασμού, αυτή τη φορά στοχευμένα προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς που θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, άκουσε «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την επιτυχία που είχε το πρόγραμμα των εμβολιασμών με κινητές μονάδες», ωστόσο διαπιστώνεται πως χρειάζεται έξτρα κίνητρο το οποίο θα ανακοινωθεί ίσως και σήμερα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση είναι κάθε ραντεβού που κλείνει είτε ο γιατρός είτε ο φαρμακοποιός να συνοδεύεται από οικονομικό μπόνους «ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού». Ουσιαστικά με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση «βάζει» στο παιχνίδι ακόμα πιο δυνατά δύο πολύ ισχυρούς πόλους που μπορούν να επηρεάσουν τους πολίτες προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού.
Το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί δεν εντάχθηκαν στην τροπολογία για την υποχρεωτικότητα, η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να επιστρατεύσει την πειθώ, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και η χθεσινή έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα την ψυχική υγεία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σε αντίθεση με άλλους κλάδους, εάν νοσήσει κάποιος εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να πάει στο σχολείο, η αντικατάστασή του δεν είναι εύκολη υπόθεση, συνεπώς θα πρέπει ο κλάδος να πάρει στο σύνολό του πολύ σοβαρά το θέμα του εμβολιασμού, καθώς διαφορετικά είναι ορατό το ενδεχόμενο να κλείσει ένα σχολείο ή ένα τμήμα για μία ή και περισσότερες εβδομάδες δημιουργώντας πρόβλημα στα παιδιά που ήδη έπειτα από 1,5 χρόνο πανδημίας η ψυχολογία τους έχει επιβαρυνθεί. «Για τον λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός είναι και ο βασικός λόγος πως παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα η κυβέρνηση δεν ενέταξε στην υποχρεωτικότητα τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Εάν υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν αρρυθμίες στα νοσοκομεία από ελλείψεις προσωπικού λόγω μη εμβολιασμού, στα σχολεία ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ένας καθηγητής ή δάσκαλος επωμίζεται μόνος του μία τάξη ή ένα τμήμα και η απουσία του θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Συνεπώς επιλέχθηκε η οδός της πειθούς και όχι της υποχρεωτικότητας, σε ένα χρονικό σημείο μάλιστα που η αξιολόγηση έχει προκαλέσει ήδη προστριβές με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός έκανε σαφές «άνοιγμα» στον κόσμο που φοβάται να πάει να κάνει το εμβόλιο λόγω αμφιβολιών, χρησιμοποιώντας μία πολύ ήπια ρητορική και εστιάζοντας στη διάλυση των ανθρώπινων φόβων που υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις εποχές. Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση, μέσω της εκπροσώπου της κ. Πελώνη, άσκησαν σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε κατά την περιοδεία του στη Μύκονο και κυρίως για τη «στροφή» στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, που ενώ στην αρχή τον στήριζε τελικά επέλεξε στη Βουλή να τον καταψηφίσει.