Αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα

Αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα

Σε αυστηρό τόνο απέρριψε το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο αλλά και των αιτιάσεων της Αγκυρας κατά του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας στην αυτοάμυνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυστηρό τόνο απέρριψε το σύνολο των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο αλλά και των αιτιάσεων της Αγκυρας κατά του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας στην αυτοάμυνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Κατά τις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε χθες, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κάθε σπιθαμή νησιωτικού ή ηπειρωτικού εδάφους έχει το ίδιο απαράγραπτο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, ακόμα, ότι «η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli) ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας, η Τουρκία που διατηρεί τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα». Κατέληξε, δε, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε η Ελλάδα παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα ότι οι ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα «ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και επανέλαβε πως «οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου» ή η λύση δύο χωριστών κρατών «είναι απαράδεκτες». Σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί ποτέ διχοτομική λύση, ενώ ανέφερε ότι η πλειονότητα των γηγενών Τουρκοκυπρίων το αντιλαμβάνονται, γι’ αυτό και διαδήλωσαν κατά της επίσκεψης Ερντογάν και των ανακοινώσεων για τα Βαρώσια.

Στην αγαστή συνεργασία και στον στενό συντονισμό με την Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας κρίσης στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη βοήθεια της Ελλάδας στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. 

Σήμερα οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης θα συμμετάσχουν στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο με την παρουσία του βασιλιά Αμπντάλα Β΄. Πρόκειται για την τρίτη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στις τρεις χώρες. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας». 

Στο πλαίσιο της τριμερούς θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην εποχή μετά την COVID αλλά και η διακρατική συνεργασία σε κρίσιμους (και ευάλωτους από την κρίση) τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές. Στο τραπέζι θα βρεθεί και η αναγκαιότητα της επιστημονικής συνεργασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο. Από τη συζήτηση δεν θα λείψει ούτε το μεταναστευτικό. 

Ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει σήμερα το μεσημέρι γεύμα στους δύο ηγέτες και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή