Δείπνο με Τουρκία στο «μενού»

Δείπνο με Τουρκία στο «μενού»

Συνάντηση του Ν. Δένδια με τους ομολόγους του της Πολωνίας και της Λιθουανίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ευρύτερων συγκλίσεων και με χώρες οι οποίες δεν μοιράζονται κατ’ ανάγκην τις ίδιες απόψεις με την Ελλάδα σε ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας εντάσσονται οι πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τους ομολόγους του της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τους ομολόγους του ανεπισήμως στους Παξούς, όπου και τους παρέθεσε ιδιωτικώς (ιδίοις εξόδοις) δείπνο. Στο επίκεντρο ήταν το μεταναστευτικό, καθώς η Λιθουανία βρέθηκε εσχάτως αντιμέτωπη με ρεύματα μετανάστευσης τα οποία είχαν οργανωθεί τεχνητά από το Μινσκ. Η υποκίνηση της μετανάστευσης από τρίτες χώρες απασχόλησε τους τρεις υπουργούς, κάτι που βεβαίως αφορούσε την Τουρκία στην περίπτωση των νοτιοανατολικών και τη Λευκορωσία στην περίπτωση των βορειοανατολικών συνόρων της Ε.Ε. Η Τουρκία αποτέλεσε και αυτοτελές αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον κ. Δένδια και τους δύο Ανατολικοευρωπαίους υπουργούς, εκπροσώπους δύο χωρών τις οποίες τακτικά η Αγκυρα επιχειρεί να επηρεάσει για μια σειρά από απόψεις της, κυρίως μέσω της επίδειξης προθυμίας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Κάτι που, φυσικά, έρχεται σε αντίφαση με άλλες επιλογές της Τουρκίας.

Οπως η «Κ» σημείωσε χθες, στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για το μπαράζ διαστρέβλωσης γεγονότων από την πλευρά της Αγκυρας. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε και χθες, αυτήν τη φορά από τους υπουργούς Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο δεύτερος κατηγόρησε την Ελλάδα για «επιθετική στάση και προκλήσεις». Οπως είπε, «δυστυχώς η Ελλάδα εξακολουθεί τις προβοκάτσιες, τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική ρητορική. Αναμένουμε να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική το συντομότερο δυνατόν. Την ώρα που συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην πύρινη λαίλαπα, έχουμε έναν γείτονα που συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων». Αργότερα ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μια συζήτηση την οποία η Αγκυρα παρουσιάζει κατά το δοκούν ήδη από προχθές, με αφορμή τη συζήτηση για την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει με πυροσβεστικά μέσα την επίσης χειμαζόμενη από πυρκαγιές Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πρόθεση και σημείωσε: «Ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη μας στην Αθήνα και είπε “εμείς σας κάναμε μια τέτοια πρόταση, όμως επειδή υπάρχουν πυρκαγιές και σε εμάς, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να σας στείλουμε αεροσκάφος”. Τους ευχαριστούμε για την πρότασή τους και, παρόλο που δεν απάντησαν στην Ε.Ε., τους ευχαριστούμε που κάλεσαν εμάς και εξήγησαν γιατί δεν μπορούσαν να τα στείλουν». Χθες ο κ. Δένδιας ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά αλλά και για τις εξελίξεις στην Κύπρο, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια, και τον Ανδρέα Λοβέρδο του ΚΙΝΑΛ, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο ενημέρωσης που είχε ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα με εκπροσώπους των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία πια είναι ένα κράτος-ταραξίας», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια και πρόσθεσε πως η γειτονική χώρα «παραβιάζει μονομερώς τη διεθνή νομιμότητα και στη συνέχεια μιλάει με τους χειρότερους όρους για όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις δυνάμεις που ανήκουν στις χώρες εκείνες οι οποίες ζητούν διεθνές δίκαιο και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Παραβιάσεις

Ενδειξη της εξαιρετικά προβληματικής αντίληψης της Αγκυρας ήταν η επιλογή των Τούρκων να απογειώσουν χθες στις 10 το βράδυ συνολικά οκτώ F-16 για παραβιάσεις, ενώ στην Αθήνα μαινόταν η μάχη με τις φλόγες. Σημειώνεται ότι οι νυχτερινές παραβιάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, χθες, όλη την υπόλοιπη ημέρα δεν είχαν πετάξει παρά μόνον τρία τουρκικά αεροσκάφη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή