Πυρκαγιές: Το δύσκολο στοίχημα τoυ Αυγούστου

Πυρκαγιές: Το δύσκολο στοίχημα τoυ Αυγούστου

Εγρήγορση από όλους, ενόψει πιθανών νέων πυρκαγιών, ζήτησε ο πρωθυπουργός

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιλογές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων πυρκαγιών, με βάση τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που εξακολουθούν να υφίστανται και δημιουργούν κίνδυνο για ένα πολύ δύσκολο υπόλοιπο του μηνός Αυγούστου, εξετάζει η κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι το γενικό ισοζύγιο εκτιμάται ως θετικό, δεδομένου ότι έως αυτή τη στιγμή δεν χάθηκε καμία ζωή, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών, κυρίως διότι ο παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με το αυγουστιάτικο μελτέμι που αναμένεται αποτελούν καιρικό φαινόμενο ιδανικό για το ξέσπασμα πυρκαγιών, ενώ τα πολλαπλά μέτωπα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Το βασικό στοίχημα των επόμενων ημερών είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα πολυδιάσπασης των διασωστικών και πυροσβεστικών δυνατοτήτων με τον κατά το δυνατόν αποδοτικότερο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη χθες στη Βαρυμπόμπη, όπου και ευχαρίστησε το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. «Εγινε μια πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα προκειμένου η διαδικασία αναδόμησης των σπιτιών που κάηκαν να δρομολογηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

«Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε πως «έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση, έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην Αστυνομία, στους εθελοντές μας που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, όπου και θα συζητηθεί με ποιους τρόπους θα προωθηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ακόμα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και οι δήμαρχοι Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή