ΚΟΜΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ: «Έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Αφγανιστάν»

Προτείνει ο κ. Τσίπρας για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν και του κινδύνου νέων προσφυγικών ροών. Τον ρόλο της Αγκυρας επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος

ΣΥΡΙΖΑ: «Έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Αφγανιστάν»

Να ζητήσει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τις επόμενες ημέρες για τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αναδεικνύεται η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και του γεωστρατηγικού μοντέλου των στρατιωτικών επεμβάσεων της Δύσης, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, στην περιοχή. 

«Η ελληνική κυβέρνηση αντί να καλεί την Ε.Ε. να συνεχίσει επιστροφές Αφγανών στο Αφγανιστάν όπως έκανε πριν από 10(!) μέρες μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, οφείλει να ζητήσει την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέτοντας τους παραπάνω στόχους και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική διαχείριση από την Ε.Ε. των αναπόφευκτων νέων προσφυγικών ροών που δεν πρέπει να επωμιστεί για μία ακόμη φορά μόνη η Ελλάδα ή άλλες χώρες πρώτης υποδοχής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως «μόνη λύση έστω και τώρα –μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων– η προώθηση μιας δυναμικής περιφερειακής πρωτοβουλίας υπό τον ΟΗΕ που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τις γειτονικές χώρες, θέτοντας αυστηρούς διπλωματικούς και οικονομικούς όρους στο νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, κυρίως ως προς το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά των γυναικών και παιδιών». 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ στάθηκε στον ρόλο που θα παίξει η Αγκυρα από εδώ και πέρα στην κρίση, καθώς αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να δείξει πως κρατά τα «κλειδιά» της περιοχής. «Θα συνεννοηθεί η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ για να κρατήσει τον κόσμο αυτόν εκεί; Δεν θα συνεννοηθεί επαρκώς; Θα έρχονται προς τα εδώ; Θα δεχτούμε πιέσεις. Είναι ένα θέμα πάντως που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, που έγινε με το πρόσχημα της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” και της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, είχε στην πραγματικότητα άλλες στοχεύσεις και κυρίως τον έλεγχο του “μαλακού υπογάστριου” της Ρωσίας και της Κίνας, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με τις ΗΠΑ», αναφέρει το ΚΚΕ.