ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Live τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Οι ανακοινώσεις Κικίλια

Τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Live τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Οι ανακοινώσεις Κικίλια

Τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, έχουμε κι άλλα όπλα άμυνας. Όπως πρόσθεσε, έχουμε διαθέσιμα εμβόλια εδώ και οκτώ μήνες. «Ζούμε στο τείχος ανοσίας που δημιουργείται ή μένουμε έξω από αυτό» τόνισε και υπογράμμισε ότι «έχουμε επιλογή».

Πάνω από 90% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Επεσήμανε, δε, ότι τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση. Συμπλήρωσε επίσης ότι αρκετά πάνω από 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ COVID είναι ανεμβολίαστοι.

Τόνισε εξάλλου ότι χάρη στο εμβόλιο τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Ο υπουργός Υγείας στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και τόνισε πως η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εφόσον υπάρχει πια επιλογή, δεν μπορεί η επαγγελματική και κοινωνική ζωή να αναστέλλεται» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν και αυτόν τον χειμώνα, θα αφορούν όμως τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, συμπλήρωσε.

Τι ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022:

 • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, με κόστος 10 ευρώ, σε ιδιωτικές δομές. Το τεστ αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαιωση από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, καθώς και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.
 • Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
 • Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη (10 ευρώ).
 • Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι ταξιδιώτες 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.
 • Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και ταξιδιώτες θα πρέπει να μεταβαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Τι ισχύει για δημόσιους χώρους

 • Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.
 • Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
 • Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.
 • Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες αλλά και για ανεμβολίαστους (οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test 48 ωρών).

Εργασία

 • Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.
 • Επισήμανση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Δείτε εδώ τους πίνακες με όλα τα μέτρα, όπως παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Όπως και κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έτσι και σήμερα το πρωί, μιλώντας στο Mega, στο ζήτημα των μέτρων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συζητά και να προτρέπει τον κόσμο να εμβολιάζεται, αλλά «δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, να εξαντλείται σε αέναο διάλογο». «Πρέπει να λάβουμε μέτρα. Θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί».

Eξήγησε ότι, για παράδειγμα, σε έναν κλειστό χώρο – όπως της εστίασης, δηλαδή εκεί που η μάσκα δεν μπορεί να σε προστατέψει- θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Τελευταίες ειδήσεις