Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σκληρή γραμμή για τους υγειονομικούς

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σκληρή γραμμή για τους υγειονομικούς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίβολη είναι η επιστροφή στα ίδια καθήκοντα όσων υγειονομικών δεν εμβολιαστούν και επιλέξουν σε δεύτερο χρόνο να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας πως από αύριο 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος και όσοι υγειονομικοί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα τεθούν σε αναστολή εργασίας. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ώς έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας αντίστοιχες προσλήψεις για όσους τεθούν σε αναστολή. Νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος είχε κινηθεί στο ίδιο πνεύμα, λέγοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών, τονίζοντας πως «είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων». Πρόσθεσε δε, πως όσοι έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο –λίγες χιλιάδες– «προλαβαίνουν σήμερα και αύριο (σ.σ. χθες και σήμερα) να εμβολιαστούν», ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ.  

Δύο δωρεάν self tests

Την ίδια ώρα ο κ. Οικονόμου, στη λογική της εκστρατείας πειθούς που ακολουθεί η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, ανακοίνωσε δύο νέα «εργαλεία» για να ελεγχθεί η διασπορά. «Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε, ανακοινώνοντας πως «για τον σκοπό αυτό από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self test από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας ηλικίας 5-30 ετών».  

Εμβολιασμοί σε πλατείες

Το δεύτερο «εργαλείο» είναι η έναρξη εμβολιασμών από κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας σε πλατείες και γύρω από ιερούς ναούς. «Τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η πανδημία σε αυτή τη φάση απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η ανάγκη να θωρακίσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα απέναντι στο ενδεχόμενο νέων καθολικών περιορισμών «προσδιόρισαν τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινώθηκαν με στόχο να προστατεύσουμε με διαφορετικό τρόπο τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους». Είναι γεγονός πως από τα μέσα Αυγούστου, που άρχισε να επιστρέφει δηλαδή το πρώτο κύμα αδειούχων, τα ραντεβού για εμβολιασμό έχουν ανέβει, ξεπερνώντας ακόμα και τις 40.000 ημερησίως. Ο στόχος πάντως του ενός ακόμα εκατομμυρίου εμβολιασμένων συνεχίζει να υφίσταται και η κυβέρνηση επιχειρεί με διπλό τρόπο –πειθώ και κίνητρα– να το πετύχει. Τα πρώτα άλλωστε συμπεράσματα από το freedom pass, την ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό που ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες και χορηγείται εδώ και ενάμισι μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18-25 ετών, είναι θετικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 27 Ιουνίου, δηλαδή μία μέρα πριν εφαρμοστεί το μέτρο, οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000, δηλαδή 13,6% του συνολικού τους πληθυσμού, ενώ μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 νέα παιδιά, δηλαδή το 43% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Απ’ αυτούς, περίπου οι 310.000 είχαν κάνει χρήση του freedom pass, για το οποίο είχαν διατεθεί 33,7 εκατομμύρια ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή