Στη Βουλή η σύμβαση για τις νέες τορπίλες του Πολεμικού Ναυτικού

Στη Βουλή η σύμβαση για τις νέες τορπίλες του Πολεμικού Ναυτικού

Η προμήθειά τους θα καλύψει τις ανάγκες των υποβρυχίων 214 και των παλαιότερων, αλλά αναβαθμισμένων 209

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή αναμένεται να έρθει τις επόμενες ημέρες η τελική σύμβαση για την προμήθεια συνολικά 44 τορπιλών βαρέος τύπου για τη χρήση από τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) και τα παλαιότερα (αλλά αναβαθμισμένα) 209. Πρακτικά, με την ευθύνη του γενικού διευθυνή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, Αρη Αλεξόπουλου, διορθώθηκε η προβληματική σύμβαση προμήθειας των νέων, γερμανικής κατασκευής (Thyssen/Atlas Elektronik), τορπιλών στα τέλη Αυγούστου. Αρχικά υπήρχε η σκέψη για νέα σύμβαση, κάτι που, ωστόσο, θα καθυστερούσε έτι περαιτέρω τη διεκπεραίωση μιας εκκρεμότητας πολλών ετών. Η προμήθεια των 44 νέων τορπιλών τύπου Sea Hake Mod 4 έναντι 110 εκατ. ευρώ ολοκληρώνει επιχειρησιακά τις δυνατότητες των υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης 214 του Π.Ν., αυτήν τη φορά με την ελπίδα ότι η σύμβαση θα εκτελεστεί στο σύνολό της, δίχως υπαναχωρήσεις εκ μέρους των προμηθευτών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η σύμβαση λίγο έλειψε να παραμείνει ανεκτέλεστη λόγω ζητημάτων που είχαν προκύψει ημέρες μόλις μετά την υπογραφή της.

Αγώνας δρόμου

Μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, προϋπόθεση για την υλοποίηση της προμήθειας, αναμένεται να ξεκινήσει και ο αγώνας δρόμου για την ταχύτερη δυνατή παράδοση των τορπιλών στο Π.Ν. Οι συγκεκριμένες, απαραίτητες, δαπάνες για τον εξοπλισμό των –κατά τα λοιπά– τελευταίας συμβατικής τεχνολογίας υποβρυχίων δεν αποτελούν προφανώς τη μοναδική εκκρεμότητα για το Π.Ν., όπου το σύνολο της ηγεσίας βρίσκεται σε διαρκείς συζητήσεις και εγρήγορση για το ζήτημα της προμήθειας νέων φρεγατών. Ωστόσο, δεδομένου ότι στα μέσα ή τέλη Οκτωβρίου αναμένεται η τελική πρόταση των Αμερικανών, ενώ προσαρμογές στις προτάσεις τους αναμένεται να κάνουν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί, το ζήτημα των φρεγατών θα συζητηθεί για λίγο καιρό ακόμα προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή