Κυβέρνηση: Η στρατηγική του χειμώνα

Κυβέρνηση: Η στρατηγική του χειμώνα

Πρώτος στόχος του κ. Μητσοτάκη, η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πως δεν έχει κατά νου τις εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας, την ίδια ώρα ωστόσο έθεσε με σαφήνεια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα μέχρι και τις εκλογές, όποτε και αν επιλέξει τελικά να γίνουν.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο σύμπραξης με άλλα κόμματα, ξεκαθαρίζοντας πως εφόσον η Ν.Δ. δεν είναι αυτοδύναμη στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, τότε οι επαναληπτικές εκλογές είναι μονόδρομος. «Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο αν κάνεις συνενώσεις του πρώτου με το δεύτερο κόμμα, κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι τόσο στις πρώτες όσο και στις δεύτερες εκλογές ο στόχος θα είναι ο ίδιος: η αυτοδυναμία.

Το 2015

Μιλώντας ακόμα και για το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε στο ίδιο κάδρο τον κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη επαναφέροντας μνήμες του 2015. «Θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό αυτοδυναμία στο τέλος της τετραετίας. Ποια είναι η άλλη λύση; Να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη; Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες θέλουν να ζήσουν ξανά τα όσα έγιναν το 2015», είπε, ξυπνώντας τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά που του έδωσαν ευρεία πλειοψηφία το 2019.

Κυβέρνηση: Η στρατηγική του χειμώνα-1
«Είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε τη δέσμευση την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νέο σχολείο της περιοχής (φωτ. INTIME NEWS). 

Ανεξάρτητα πάντως από το πότε τελικά θα επιλέξει να πάει σε εκλογές, ο χειμώνας που έρχεται είναι κρίσιμος πολιτικά, με τον πρωθυπουργό να θέτει στη ΔΕΘ το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε –πλην εξαιρέσεων– να μην αναφερθεί καθόλου στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του δεν το έκανε ούτε μία φορά, ενώ και στη συνέντευξη Τύπου ήταν ελάχιστες οι αναφορές, με κυριότερη αυτή που είπε πως ο κ. Τσίπρας δεν ζητάει εκλογές καθώς θα είναι «σαν η γαλοπούλα να ζητά να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Η έλλειψη αναφορών στην αξιωματική αντιπολίτευση και η αποστροφή περί «ήπιου κλίματος» δείχνουν την τάση: η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί με στόχο την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, που ήδη κινείται ανοδικά, όπως διαφάνηκε από την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη από το 3,6% στο 5,9%. Στην ίδια λογική ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού πως η Ν.Δ. είναι ένα κόμμα που πιάνει από τη Δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά, αποτυπώνοντας το ευρύ κοινωνικό φάσμα στο οποίο θέλει να απευθυνθεί. Η τάση για έργα και κυρίως για πλήρη εφαρμογή του δόγματος «το είπαμε, το κάναμε» φάνηκε χθες με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δαμάσι, όπου φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ το νέο σχολείο – το παλιό είχε γκρεμιστεί μετά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου.

«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτή τη δέσμευση την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή