Σακελλαροπούλου: «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τις Αφγανές γυναίκες»

Σακελλαροπούλου: «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τις Αφγανές γυναίκες»

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Ρώμη, στη 16η άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ομάδας Arraiolos

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμπεριλάβει ευρωπαϊκές χώρες στο πρόγραμμα επισκέψεών της. Ετσι, μετά τη Βιέννη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε από προχθές το βράδυ στη Ρώμη, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, για να συμμετάσχει στη 16η άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ομάδας Arraiolos.

Στη χθεσινή πρωινή σύνοδο εργασιών, η οποία είχε ως θέμα «Η Ε.Ε. στον δρόμο για στρατηγική αυτονομία: υποχρεώσεις και ευκαιρίες», η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να βελτιώσει την επιρροή της και να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια θεμελιωδών αξιών, όπως ο σεβασμός για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Λίγες ώρες αργότερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στην απογευματινή σύνοδο εργασιών, η οποία είχε θέμα «Η συνεισφορά της Ε.Ε. στην πολυμέρεια στον κόσμο μετά την πανδημία». 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των προέδρων που ακολούθησε προχώρησε σε εκτενή δήλωση με την οποία συνεχάρη τον πρόεδρο Ματαρέλα για την άψογη διοργάνωση και συνέχισε θίγοντας μια σειρά από θέματα. Αρχικώς επικέντρωσε στην ανάγκη να επιδιώξει η Ευρώπη στρατηγική αυτονομία σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, το εμπόριο και η αμυντική πολιτική, αλλά πρόσθεσε εκ νέου ότι το σημαντικότερο είναι «η Ε.Ε. να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως εγγυήτρια των αξιών που εκπροσωπεί παγκοσμίως και οι οποίες έχουν εμπνεύσει το όραμα των ιδρυτών της».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στη συνέχεια το αφγανικό ζήτημα, λέγοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί ενεργά και να κάνει το παν για να προστατεύσει τον πληθυσμό και ιδίως τις γενναίες Αφγανές γυναίκες, που μάχονται για τα δικαιώματά τους». Τέλος, επισήμανε ότι τόσο η πανδημία όσο και η κλιματική κρίση καθιστούν αναγκαία τη διαμόρφωση ενός πολυμερούς μεταρρυθμιστικού συστήματος, ικανού να ανταποκρίνεται σε μεγάλες προκλήσεις. «Το φετινό καλοκαίρι η χώρα μου, όπως εξάλλου και άλλες χώρες, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη καταστροφή εξαιτίας των πυρκαγιών. Κατά συνέπεια, πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα, όπως η ενίσχυση του Μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. και του rescEU», τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή