«Δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών»

«Δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών»

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την προμήθεια των τριών φρεγατών από τη Γαλλία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ταχεία υλοποίηση της αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη με τη Γαλλία, αλλά και να ανανεώσει την υφιστάμενη με τις ΗΠΑ και, μάλιστα, για πέντε χρόνια, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Στίβεν Ερλάνγκερ των New York Times, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσκτηση των φρεγατών «FDI», λέγοντας ότι αυτό έγινε «στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης». Και σημείωσε ότι «πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό Ναυτικό μας στην ψηφιακή εποχή και που θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητά μας». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής της ελληνογαλλικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι πέρα από το αυτονόητο ενδιαφέρον που έχει για την Ελλάδα, υποδηλώνει και τη ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την επιλογή του για υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και τόνισε: «Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ την πατρίδα μου. Πρόκειται επίσης για μια ξεκάθαρη στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κινείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί και χωρίς την έγκριση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Μία ημέρα μετά τις διατυπώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «επ’ αόριστον επέκτασης» της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) για τις βάσεις, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για ακόμη 5 χρόνια». Και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επιπλέον, ότι οι κινήσεις ενίσχυσης του οπλοστασίου γίνονται με βάση πολύ προσεκτικούς υπολογισμούς και, σε κάθε περίπτωση, όχι με στόχο κάποια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Οπως είπε: «Οι συγκεκριμένες επενδύσεις βρίσκονται εντός του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μπούμε σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ωστόσο, επαναλαμβάνω πως θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

Από το Athens Democracy Forum ο πρωθυπουργός εξέπεμψε και ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της επικείμενης Συνόδου Ε.Ε. και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης αυτών των χωρών στην Ε.Ε. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης αποστασιοποιήθηκε πλήρως από την προσέγγιση που ακολουθεί η Βουλγαρία σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία. «Δεν υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο είχε εγκαίρως τονίσει ότι θα τη σεβαστεί εφόσον αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας. 

Αγκυρα κατά Ε.Ε., Ελλάδας, Κύπρου

Αναφορές σε Ε.Ε., Ελλάδα και Κύπρο εμπεριείχε η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνεδρίασε χθες. Συγκεκριμένα σημειώνονται τα εξής: «H αγνόηση από την Ε.Ε. των καλοπροαίρετων, εποικοδομητικών και θετικών προτάσεων της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και της παράτυπης μετανάστευσης είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υποστήριξη των μονομερών ενεργειών και των εχθρικών στάσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) θα εμβαθύνουν περισσότερο τις διαφορές στην περιοχή». Πάντως, κατά πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο 63ος γύρος διε-ρευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή