Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Διπλή επίθεση στην κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ανακατωσούρα που προκάλεσε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Ν.Δ., αλλά κυρίως τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποδέχθηκαν με χαμόγελα στην Κουμουνδούρου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανακατωσούρα που προκάλεσε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Ν.Δ., αλλά κυρίως τον εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποδέχθηκαν με χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Εκτίμησαν πως υπάρχει ένα νέο τρωτό σημείο στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επενδύσει στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Στελέχη έκαναν λόγο ακόμα και για «αντεπίθεση της ακραίας δεξιάς πτέρυγας»μέσα στην πλειοψηφία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Σλοβενία συνέδεσε τη διαγραφή Μπογδάνου με τη στάση του Μαξίμου στα εθνικά ζητήματα: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Από τη μια να υποστηρίζει την ενταξιακή πολιτική των Δυτικών Βαλκανίων –ευτυχώς μετακινούμενος από τις απόψεις ότι θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας–από την άλλη, όμως, εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς από τον φόβο ότι κάθε λογής Μπογδάνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν»

Η Κουμουνδούρου επιδιώκει να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη διαγραφή Μπογδάνου, ενώ ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική για τη μη κύρωση των μνημονίων με Βόρεια Μακεδονία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η απομάκρυνση του βουλευτή της Α΄ Αθήνας έγινε με μεγάλη καθυστέρηση. «Θα έπρεπε να είχε γίνει 15 ημέρες πριν η διαγραφή του Κ. Μπογδάνου από τη Ν.Δ., όταν η κυβέρνηση τον κάλυπτε παρότι δημοσίευσε στοιχεία νηπίων με μεταναστευτική καταγωγή» ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να δείξει πως δεν είναι ο μοναδικός βουλευτής με ακραίες απόψεις στη «γαλάζια»παράταξη, συμπλήρωσε πως «το βασικό ερώτημα είναι το πώς στελέχη της Ν.Δ., που το 2000 δεν θα έμπαιναν καν στα ψηφοδέλτια, σήμερα είναι κορυφαίοι υπουργοί. Και αναρωτιέμαι, είναι ο κ. Πλεύρης λιγότερο ακροδεξιός από τον κ. Μπογδάνο;»

Οσον αφορά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προσανατολισμένος στο «όχι» έχοντας «σπάσει»την έως τώρα θέση του κόμματος για τα εθνικά ζητήματα. Η προτροπή για διάλογο και χάραξη από κοινού με την κυβέρνηση μιας εθνικής στρατηγικής ανήκει στο παρελθόν και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να μην εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ακόμα και σε ζητήματα όπως η διαχείριση του δημοσίου χρήματος για τα εξοπλιστικά. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «εκεί που ασκείται η πίεση της επιθετικότητας της Τουρκίας, σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, η συμφωνία δεν μας καλύπτει»και πρόσθεσε πως «έχει και ένα δεύτερο πολύ επικίνδυνο μελανό σημείο, την υποχρέωσή μας να στείλουμε πρώτη φορά εκστρατευτικό σώμα –όχι στο πλαίσιο ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αυτό το έχουμε ξανακάνει, μάχιμο ποτέ–εκεί που η Γαλλία έχει απλώς συμφέροντα ως πρώην αποικιακή δύναμη»

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σλοβενία, στο γεύμα εργασίας των ευρωσοσιαλιστών με βαλκανικά και σοσιαλιστικά κόμματα, τόνισε την ευθύνη που έχει η Ε.Ε. προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και να ασκηθούν διεθνείς πιέσεις στη γείτονα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ. Επισήμανε τη σημασία που έχει η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ώστε η πανδημία να μην αποτελέσει ανάπαυλα για επιστροφή στις καταστροφικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή