Το παρασκήνιο της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

Το παρασκήνιο της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

Το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε σε στενό κύκλο συνεργατών του την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε σε στενό κύκλο συνεργατών του την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Οι τελικές αποφάσεις λήφθηκαν τη Δευτέρα το πρωί. Στην Κουμουνδούρου αισθάνονται δικαιωμένοι από τη θετική ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο αίτημα με αντικείμενο τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, αλλά και για «στημένες» δημοσκοπήσεις. Και μπορεί ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ακόμα μακρύς, ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως το «ναι» από το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα συγκροτήσει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου, που μάλιστα από τη στιγμή που θα συσταθεί η εξεταστική επιτροπή θα ταλαιπωρήσει την πλειοψηφία σε βάθος χρόνου. Σημειώνουν άλλωστε από την Κουμουνδούρου πως αυτή τη φορά η «γαλάζια»παράταξη θα νιώσει την πίεση να έρχεται και από τα δεξιά της, αφού και η Ελληνική Λύση είναι υπέρ του να προχωρήσουν οι διαδικασίες για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αυτό που αναμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι με ποιο τρόπο θα ζητήσει τη διεύρυνση η Ν.Δ., για την οποία τονίζουν πως είναι απομονωμένη πλέον στη Βουλή. Ξεκαθαρίζουν πάντως πως είναι θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η Ν.Δ. μέσα στον πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δική της θητεία. Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν από το 2019; Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δύο χρόνια δεν σύστησε Εξεταστική, αφού έχει την πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;»αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας συζήτησε το Σαββατοκύριακο με στενούς συνεργάτες του το ενδεχόμενο να ζητήσει Εξεταστική – «Ναι» σε χρονική διεύρυνση της έρευνας λένε ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Ο Παύλος Χρηστίδης από το ΚΙΝΑΛ δήλωσε σε σχέση με την Εξεταστική: «Από το 2015 μέχρι και σήμερα η παράταξή μας έχει ψηφίσει κάθε εξεταστική επιτροπή, ακόμα και εκείνες που στρέφονταν εναντίον στελεχών μας. Επομένως η διαφάνεια για τους πάντες, πάντα και παντού είναι βασική αρχή μας. Θα ψηφίσουμε κι αυτή την εξεταστική επιτροπή καθώς και οποιαδήποτε πιθανή διεύρυνσή της» Το ΚΚΕ ζητεί να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες. Από την Ελληνική Λύση τονίζουν πως «η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει τις συγκεκριμένες υποθέσεις στο μέγιστο δυνατό βάθος χρόνου» ενώ θετικοί είναι και από το ΜέΡΑ25, αναφέροντας πως επιθυμούν «να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής “Ενημέρωσης” και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων»

Η σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι σφοδρή το επόμενο διάστημα. Από τη «γαλάζια»παράταξη επιτέθηκαν στον Παύλο Πολάκη τονίζοντας για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως εκπροσωπεί τον διχασμό: «Ο κ. Πολάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Νίκαια, απείλησε με ρεβάνς όσους είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως “η δεύτερη φορά πρέπει να είναι αλλιώς και πρέπει να είμαστε και εμείς αλλιώς –και δεν μπορούμε να πούμε πια ότι δεν ξέραμε. Ηρθαμε, είδαμε, ξέρουμε τι γίνεται. Ξέρουμε και ποιοι μας πολέμησαν και πώς μας πολέμησαν και έχουμε πλέον τη γνώση και έχουμε την απόφαση”»

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα περιοδεύει στις σεισμόπληκτες περιοχές του Νομού Ηρακλείου. Εχει λάβει επίσης πρόσκληση από τον Πέδρο Σάντσεθ να συμμετάσχει από τις 15 του μηνός στο 40ό συνέδριο των Ισπανών Σοσιαλιστών, όμως δεν θα παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή