ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με έρευνες και γεωτρήσεις παντού απειλεί η Αγκυρα

Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση. Το υπουργείο Aμυνας δημοσίευσε χάρτες και προαναγγέλλει έρευνες και γεωτρήσεις

Με έρευνες και γεωτρήσεις παντού απειλεί η Αγκυρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα συστηματικά διατηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας αναφέρει πως «με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη “Γαλάζια Πατρίδα”»και δημοσιεύει χάρτες με τη θεωρία της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» αλλά και του «τουρκολιβυκού μνημονίου». Αναλυτές παρατηρούν πως η ανακοίνωση της Αγκυρας δημοσιεύθηκε λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – HΠΑ που αυξάνει την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για αμοιβαία αμυντική συνδρομή, που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη γειτονική χώρα.

Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του απαντάει στις κατηγορίες μέρους της τουρκικής αντιπολίτευσης και κάποιων απόστρατων αξιωματικών για «υποχώρηση από τη θεωρία της “Γαλάζιας Πατρίδας”» σχετικά με τη NAVTEX που εκδόθηκε για τις δραστηριότητες του πλοίου «Ορούτς Ρέις».

Με έρευνες και γεωτρήσεις παντού απειλεί η Αγκυρα-1Η Αγκυρα αναφέρει πως το «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται στη Μεσόγειο και το «Μπαρμπαρός» και τα τρία πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας συνεχίζουν τις εργασίες τους στη Μαύρη Θάλασσα. «Οι περιοχές και τα πεδία που καθορίζονται στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας, η οποία καθορίστηκε από τη “Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας” που υπογράψαμε με την “ΤΔΒΚ” το 2011 και των οποίων τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή που απαιτείται για το πλοίο σεισμικών ερευνών “Ορούτς Ρέις” στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνης δημοσιεύθηκε με την έκδοση NAVTEX» αναφέρει το υπουργείο Αμυνας και απαντάει στην αντιπολίτευση τονίζοντας πως «όταν εξετάζεται το πεδίο είναι σαφές ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν είναι εντελώς αναληθείς».

Οι τουρκικές κινήσεις εκτιμάται πως συνδέονται με τη δυσφορία που έχει προκαλέσει στη γειτονική χώρα η ελληνογαλλική συμφωνία.

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για συνέχιση των ερευνών σε όλες τις περιοχές που η Τουρκία ισχυρίζεται πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επόμενες NAVTEX για το «Ορούτς Ρέις»και τα υπόλοιπα πλοία. «Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ενδιαφερόντων μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα» αναφέρει η Αγκυρα. Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πρώτη φορά είχε μιλήσει σχετικά με το ενδεχόμενο της μονομερούς κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στη Μεσόγειο!

F-16 αντί των F-35

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για σχέδιο προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ αντί των F-35. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως πρώτη επιλογή της Αγκυρας είναι η παραλαβή των F-35, αλλά τονίζει πως «αν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν άποψη, υπάρχει το 1,4 δισ. δολάρια το οποίο πληρώσαμε. Αυτά είναι δικά μας χρήματα και πρέπει να δούμε την ορθή χρήση τους» αναφέρει. Ο κ. Καλίν προτείνει το εξής: «Ως αντάλλαγμα για το ποσό που πληρώσαμε θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης του στόλου των F-16 ή του εκσυγχρονισμού αυτών που διαθέτουμε. Τώρα διαμορφώνεται αυτό το ζήτημα. Αφού εξετάσουμε τους όρους μπορεί να δοθεί η οριστική απόφαση» Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, η συνάντηση Μπάιντεν – Eρντογάν θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο G-20 και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.