ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα ως πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή

«Η σημερινή εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά εδώ και δύο χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα ως πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή

«Ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη νέα πενταετή συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης.

«Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε ότι στο εξής οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. «Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. «Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Μπλίνκεν, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης⇒ Το κείμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (φωτογραφίες)

Επίσης, ανέφερε ότι «μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της, θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. «Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας», σημείωσε.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση.

«Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελευταίες ειδήσεις