Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Κλείδωσε για 29 Οκτωβρίου

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Κλείδωσε για 29 Οκτωβρίου

Για τις 29 Οκτωβρίου οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις 29 Οκτωβρίου οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Οπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή , τη σχετική πρόκληση προς την Γερμανίδα Καγκελάριο είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τετ α τετ που είχε με μαζί της στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία.

Η κυρία Μέρκελ είχε αποδεχθεί άμεσα την πρόσκληση και το μόνο που απέμενε να οριστεί ήταν η ημερομηνία της επίσκεψης.

Προ της αποχώρησής της από την Καγκελαρία, η Αγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδείες, στο πλαίσιο των οποίων, χθες Σάββατο, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η απερχόμενη Καγκελάριος προχώρησε μάλιστα και σε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά καθώς, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση των επαφών, τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών (διερευνητικές) για την επίλυση των διαφορών πρέπει να συνεχιστεί. «Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

Διαβάστε ακόμη: Οκτάι: Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 – Δεν υποχωρούμε στα Βαρώσια

Προχωρούν οι διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Την ίδια στιογμή σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Οι Πράσινοι συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να ψηφίσουν για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Η ψηφοφορία διεξάγεται τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, στην οποία η συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), υπέστη μεγάλες απώλειες καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία της.

Το SPD, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, διεξάγει επί του παρόντος ανεπίσημες συνομιλίες με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Υπήρξε ο ήσσων εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Αν και οι ηγεσίες των τριών κομμάτων έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, η τυπική έγκριση της απόφασης αυτής των Πρασίνων θα γίνει σήμερα.

Στη διαδικασία έχουν δικαίωμα ψήφου 99 αντιπρόσωποι της παράταξης των οικολόγων, αν και δεν είναι ακόμα σαφές πόσοι θα συμμετάσχουν πράγματι. Οι εργασίες θα αρχίσουν σε χώρο συνεδρίων στο Βερολίνο στις 13:00 (τοπική ώρα· 14:00 ώρα Ελλάδας). Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας).

Η σημερινή συνεδρίαση είναι γνωστή ως «μικρό συνέδριο». Αποτελεί όργανο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματος μεταξύ των συνεδρίων των Πρασίνων. Ανάλογη διαδικασία δεν υπάρχει σε άλλο κόμμα της Γερμανίας. Αποτελείται από 16 μέλη του συμβουλίου του κόμματος, αντιπροσώπους κρατιδιακών οργανώσεων, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Μπούντεσταγκ, ευρωβουλευτές, και αντιπρόσωπους της νεολαίας της παράταξης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ενέκριναν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων την Παρασκευή. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να την εγκρίνουν αύριο Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή