Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης – Προτείνει κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης – Προτείνει κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκεκριμένες προτάσεις στις αποσκευές του, που αφορούν το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης και το μεταναστευτικό, ταξιδεύει σήμερα για τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το θέμα της ενέργειας συζητήθηκε και χθες στον πρωινό καφέ του Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως βασική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η προώθηση μιας κοινής αγοράς (σ.σ. σε μοντέλο εμβολίων) και σε δεύτερο χρόνο να παρθούν μακροπρόθεσμα μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης.

Το μοντέλο της κοινής αγοράς έθεσε λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός και κατά τη συζήτηση στο 1st Athens ESG & Climate Crisis, που διοργανώνει η «Καθημερινή» στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αφού υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σημαντικά μέτρα για την απορρόφηση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, με επίκεντρο κυρίως τους πιο ευάλωτους, έθεσε ξανά το θέμα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου, πρόταση που, όπως είπε, έχει στηρίξει και η Ιταλία και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στα πρότυπα της κοινής αγοράς εμβολίων: δηλαδή η Ε.Ε. να αγοράσει κεντρικά φυσικό αέριο και να επιμεριστεί ακολούθως στα κράτη-μέλη με συγκεκριμένα κριτήρια. Ο πρωθυπουργός θεωρεί –και αυτό θα προτείνει στη Σύνοδο– πως η Ε.Ε. πρέπει να δράσει σε δύο επίπεδα: στο πρώτο να προστατεύσει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και στο δεύτερο να θέσει μακροπρόθεσμους κανόνες ώστε να μην ανακύψει το ίδιο πρόβλημα. Κατά πληροφορίες της «Κ» αυτό που μπορεί να συζητήσει η Ε.Ε. είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου ανταγωνιστικότητας, ώστε να μην εκτοξεύονται οι τιμές.  

Ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής, όπως συνέβη με τα εμβόλια, η Ε.Ε. να αγοράσει κεντρικά φυσικό αέριο, το οποίο θα διαμοιραστεί στα κράτη-μέλη.

Κριτική στη Ρωσία

Οσον αφορά τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οφείλονται σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση, αλλά και τα προβλήματα προσφοράς, ενώ σχολίασε ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση, κάνοντας λόγο για «πανευρωπαϊκή απάντηση» και αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών. Αναφερόμενος στον στόχο για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές όπου ο άνθρακας είναι βασική πηγή εισοδήματος. «Εχουμε προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουμε το καλύτερο για αυτές τις περιοχές, για να δημιουργήσουμε εκεί βιώσιμες θέσεις εργασίας», εξήγησε.

Μετανάστευση  

Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό, ένα θέμα που αφορά άμεσα την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή της η «Κ», καταδικάζεται, μεταξύ άλλων, «κάθε προσπάθεια τρίτων χωρών» να εκμεταλλευτούν μετανάστες και πρόσφυγες για «πολιτικούς λόγους», αναφορά που πηγαίνει και προς την Αγκυρα. Παράλληλα αναμένεται να υπάρχει αναφορά που θα λέει πως η Ε.Ε. είναι «αποφασισμένη» να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, που εν προκειμένω είναι και σύνορα της Ελλάδας, ώστε να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση και τις δευτερεύουσες ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή