Θεωρείο: Η φράση – παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά

Θεωρείο: Η φράση – παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φώφη Γεννηματά έχασε τη μεγάλη μάχη με την ασθένειά της μόλις στα 57 της χρόνια. Το παιχνίδι της μοίρας έφερε το τέλος του βίου της σχεδόν στην ίδια ηλικία που έχασαν την ίδια μάχη οι γονείς της. Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς πέθανε στα 55 του χρόνια και η μητέρα της, Κάκια Βέργου, είχε φύγει στα 54 της. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές δημόσια για τον καρκίνο και με τη στάση ζωής της έδινε ένα πολύ σπουδαίο και διαρκές μάθημα. Ουδέποτε το έβαλε κάτω, ουδέποτε παραιτήθηκε από την ίδια τη ζωή. Στις παρακαταθήκες της μένει η φράση πως «αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχεις νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι». Μια φράση με μεγάλη δύναμη ψυχής, την οποία έκανε πράξη: η Φώφη Γεννηματά έως ένα 24ωρο πριν μπει στο νοσοκομείο ήταν μάχιμη και όρθια.

Κληρονομιά

Από την άλλη, ο τρόπος που αντέδρασαν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, το Κοινοβούλιο και οι πολίτες αποτελεί μια ακόμα κατάκτηση της Φώφης Γεννηματά. Παρότι υπήρξε μια πολιτικός που μιλούσε με γωνίες και δεν φοβόταν να ασκήσει σκληρή κριτική σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, ποτέ δεν ξέφυγε από τα πολιτικά όρια και πάντα, ακόμα και στις περιπτώσεις ακραίας πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, κατάφερνε να κρατήσει ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Και αυτή τη στάση της την εισέπραξε μετά θάνατον, που σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, φίλοι και αντίπαλοι, ακόμα και όσοι είχαν συγκρουστεί σφοδρά σε πολιτικό επίπεδο μαζί της, την αποχαιρέτισαν όπως της άρμοζε: σαν μία κυρία της πολιτικής.

Οχι πολιτική

Βεβαίως η πολιτική είναι πολύ σκληρό άθλημα, καθώς, παρά τις απώλειες, από τη φύση της συνεχίζεται αδιάκοπα. Είναι δεδομένο πως αμέσως μετά την κηδεία της προέδρου, αύριο Τετάρτη, θα υπάρξουν και πολιτικές εξελίξεις που θα αφορούν το κόμμα και την εκπροσώπησή του στη Βουλή. Τούτο όμως μπορεί να περιμένει λίγες ημέρες. Είναι ο ελάχιστος σεβασμός απέναντι στην εκλιπούσα.  

Παραβίαση

Αυτό τον σεβασμό δεν έδειξε ο Γιώργος Κύρτσος με ένα tweet που παραβίασε ιερά και όσια. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μόλις λίγη ώρα μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει σε πολιτική εκτίμηση λέγοντας πως «η αντοχή και η αξιοπρέπεια που έδειξε η Φώφη Γεννηματά στη μάχη με τον καρκίνο στέλνει κοινωνικά μηνύματα και δημιουργεί ένα κύμα συμπάθειας που μπορεί να αποτελέσει πολιτικό κεφάλαιο για το Κιν.Αλλ», προκαλώντας χιλιάδες αρνητικές αντιδράσεις, όπως του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος αρκέστηκε στο λακωνικό «Αιδώς Αργείοι». Xιλιάδες χρήστες μάλιστα ζήτησαν από τον ευρωβουλευτή να αποσύρει την ανάρτηση, χωρίς όμως αυτό να γίνει πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή