Η Χάλκη στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρθολομαίου – Μπάιντεν

Η Χάλκη στο επίκεντρο της συνάντησης Βαρθολομαίου – Μπάιντεν

Την ανάγκη επαναλειτουργίας της έθεσε κατά τη συνάντηση ο κ. Βαρθολομαίος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ήταν ένα από τα βασικά θέματα των συναντήσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε στο Οβάλ Γραφείο τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τον καλωσόρισε δείχνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την πορεία της υγείας του. Ο κ. Βαρθολομαίος έθεσε στον κ. Μπάιντεν το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 50 χρόνια, ενώ συζητήθηκε η κλιματική κρίση και η πανδημία. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής  Ελπιδοφόρος, ο οποίος μαζί με τον μητροπολίτη γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ συνόδευε τον Παναγιώτατο, έγραψε στο  Τwitter: «Βαθιά ευγνώμων στον πρόεδρο Tζο Μπάιντεν  για τη συνάντησή μας στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε την επείγουσα ανάγκη των πολιτικών αρχηγών να ανταποκριθούν στην κλιματική κρίση, την ανάγκη διανομής εμβολίων COVID σε όλα τα έθνη και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντ. Μπλίνκεν τόνισε πως οι ΗΠΑ «υποστη-ρίζουν σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας».

Με τον κ. Μπλίνκεν

Πριν από τη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και την προασπίζουμε στην εξωτερική μας πολιτική, όπως την προασπίζουμε στην ίδια μας τη χώρα. Η Εκκλησία του Παναγιωτάτου εκτείνεται σε όλο τον κόσμο όπως κι εδώ στις ΗΠΑ». Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε: «Είμαστε ευγνώμονες στην αμερικανική διοίκηση, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξη προς τον οικουμενικό θρόνο, τις ιδέες του, τις αξίες του, τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα να επιβιώσουμε στην ιστορική μας έδρα την Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, εκφράζοντας την ελπίδα του για σταθερότητα και θρησκευτική ελευθερία στην περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στην επείγουσα ανάγκη για άμεση πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας την ευθύνη όλων των ηγετών να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, τόνισε τη ζωτική σημασία της διαθρησκευτικής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκευτικών ηγετών για χάρη της αμοιβαίας ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο τον κόσμο. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις συναντήσεις τέθηκαν και τα ζητήματα του διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και οι συστηματικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά του Πατριαρχείου της Μόσχας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν πως οι συναντήσεις ήταν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το γνώριζαν καλά και φαίνεται πως θα συνεχιστούν οι πιέσεις για την επαναλειτουργία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή