COP26: Αμεση, προληπτική δράση προκρίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

COP26: Αμεση, προληπτική δράση προκρίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με τη φράση «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης –μιλώντας χθες στη διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή– παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει άμεσα η χώρα μας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας εξαντλείται και πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης –μιλώντας χθες στη διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή– παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει άμεσα η χώρα μας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, δρώντας και προληπτικά, ώστε να συνεισφέρει καθοριστικά στην πράσινη μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε πως τις αμέσως προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση θα εγκρίνει «νέο κλιματικό νομοσχέδιο» που θα εμπεριέχει «φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή», ενώ παράλληλα παρουσίασε σειρά ελληνικών πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων εκείνες οι οποίες θα μας καταστήσουν πρωτοπόρους «στην υπεράκτια αιολική ενέργεια» καθώς και καινοτόμους «στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» δρώντας «και προληπτικά», είπε πως «η Ελλάδα, παρά το μικρό της αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην πράσινη μετάβαση, πέραν των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων για μείωση των εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030». Υπό το πρίσμα αυτό μίλησε για τις ειδικότερες ελληνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφορούν:

Πρώτον, την «κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών», σε μια πρωτοποριακή κίνηση, δεδομένου ότι «ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι –όπως επισήμανε– μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου». Δεύτερον, το πρόγραμμα GR-eco, το οποίο επικεντρώνει στα ελληνικά νησιά (όπως η Χάλκη) και το οποίο έχει στόχο να «μετατρέψει σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους τουριστικούς προορισμούς».

H κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτρο- χιασμό της στρατηγικής για απεξάρτηση από τον άνθρακα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπεράκτια αιολική ενέργεια

Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πέραν της “παραδοσιακής” αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας».

Ως προς τον στόχο της σταδιακής απεξάρτησης από τον άνθρακα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023», για να προσθέσει πως «η κρίση τιμών στο φυσικό αέριο δεν πρέπει να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της στρατηγικής μας για απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αντιθέτως, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμα γρηγορότερα και να σκεφτούμε με αντισυμβατικό τρόπο, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος των βουνών.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση», τονίζοντας ότι η χώρα μας –η οποία «σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας»– είναι «το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή