Διπλό στοίχημα για Μαξίμου

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας και του κύματος ακρίβειας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας που δεν έχει φτάσει ακόμα στο πικ του και μαζί η έξαρση της ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την εξέλιξή τους να διαμορφώσουν και το πολιτικό κλίμα. Δεν είναι τυχαίο πως με αυτά τα δύο θέματα ασχολείται πλέον καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε και προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια. Από πλευράς Μαξίμου υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την πρόταση Τσίπρα, «ώστε να γίνει εκτενής συζήτηση στη Βουλή», η οποία αναμένεται περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα «σηκώσει το γάντι» της προ ημερησίας στη Βουλή που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, με τη συζήτηση να πραγματοποιείται περί τα μέσα του μηνός.

Από το Μαξίμου μεταδίδουν πως η συζήτηση δεν θα αφορά μόνο την ακρίβεια, αλλά ευρύτερα την οικονομία, ώστε να αναδειχθούν ευκρινώς τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ασθενέστερων. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στην «Κ» πως το ζητούμενο είναι αφενός να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στους πολίτες, καθώς πράγματι η ενεργειακή κρίση έχει ανεβάσει τις τιμές στα ύψη, αφετέρου όμως δεν πρέπει να διαταραχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος, που είναι η ανάπτυξη, η οποία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των μισθών.  

Την ίδια ώρα, το έτερο μεγάλο θέμα που μπορεί να εξελιχθεί σε αστάθμητο πολιτικό παράγοντα είναι η πανδημία. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων –περίπου 30% του πληθυσμού από 12 ετών και πάνω–, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νέα ασφυξία στα νοσοκομεία, καθώς πρόκειται για μεγάλο αριθμό πολιτών. Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε χθες με επίκεντρο τους μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πλέον με ένα rapid test στο χέρι, είναι ενδεικτική των προθέσεων: η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, καθώς κάτι τέτοιο θα έθιγε όχι μόνο την πολιτική της αξιοπιστία, αλλά θα υπονόμευε και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ με το «μπλόκο» ουσιαστικά στους ανεμβολίαστους πιέζει προς την κατεύθυνση αύξησης των εμβολιασμών, καθώς πλέον η καθημερινότητα για κάποιον που δεν έχει κάνει το εμβόλιο θα είναι δύσκολη. Τελικός στόχος είναι βεβαίως να αυξηθούν τα ποσοστά.

Κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχει η εκτίμηση πως ένα 15% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί τελικά πειστούν, αλλά παραπάνω είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο. Ο αριθμός είναι χαμηλός και με δεδομένο ότι το πικ του τέταρτου κύματος υπολογίζεται να έρθει στα τέλη Νοεμβρίου, γίνεται κατανοητό ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν ανηφορικό μήνα. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να παραγάγουν πολιτικά αποτελέσματα. Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν πολύ καλά και γι’ αυτό αφενός δεν θέλουν κανέναν περιορισμό στους εμβολιασμένους, που αποτελούν τον πυρήνα της εκλογικής της βάσης, καθώς ελάχιστοι αντιεμβολιαστές ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, και αφετέρου θέλουν να συγκρατήσουν την πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς ένας εκτροχιασμός θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Οσον αφορά την ακρίβεια, κεντρική εκτίμηση είναι πως μετά την άνοιξη θα υπάρξει ύφεση της ενεργειακής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή