Τουρκία: Ο Ερντογάν και τα σενάρια ήττας

Τουρκία: Ο Ερντογάν και τα σενάρια ήττας

«Αν ο λαός πει “στο καλό, σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει”, τότε, εντάξει, οι επόμενοι –αν επιθυμούν– ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε», δήλωσε. Σφοδρή επίθεση από τον Ο. Τσελίκ εναντίον Κ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για το ενδεχόμενο ήττας ή αποχώρησής του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες ομιλίες και δηλώσεις του, που δεν έδινε τέτοια μηνύματα και έκανε αναφορές για το όραμα του 2023 ή του 2053. Σε συγκέντρωση με τα νέα μέλη του κόμματός του στα Δαρδανέλλια, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς μέχρι σήμερα κάναμε το καθήκον μας. Αν ο λαός πει “στο καλό, σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει”, τότε, εντάξει, οι επόμενοι –αν επιθυμούν– ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας ενδεχομένως να έκανε αυτή την αναφορά για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, καθώς στις δημοσκοπήσεις ο κυβερνητικός συνασπισμός AKP – MHP παρουσιάζει μόνιμη υποχώρηση στα ποσοστά του. Παρά τα σενάρια, η Αγκυρα δεν αλλάζει την πολιτική της και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι –σε ομιλία του στην «ΤΔΒΚ»–, αντέδρασε έντονα στα σχέδια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις και δήλωσε ότι «δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Θα συνεχίσουμε με την ίδια ταχύτητα τις γεωτρήσεις από εκεί που τις αφήσαμε. Δεν μας πτοούν. Οποιος ψάχνει για περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο, θα λάβει την απάντησή του, με κάθε τρόπο».

Μαινόμενος

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της κομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν.

«Αν ο λαός πει “στο καλό, σε ευχαριστούμε για όσα έχεις κάνει”, τότε, εντάξει, οι επόμενοι –αν επιθυμούν– ας γκρεμίσουν όσα χτίσαμε», δήλωσε.

Ο κ. Τσελίκ ισχυρίστηκε πως είναι παράνομη η στρατιωτικοποίηση των νησιών και απείλησε την Ελλάδα τονίζοντας ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας συνεχίζουν, και όσο συνεχίζουν –όταν έρθει η ώρα– θα υπάρχουν και τα πραγματικά αποτελέσματα (σ.σ. συνέπειες)».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚP ανέφερε πως «από τον Ελληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη ήρθαν οι ψευδείς και προκλητικές δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Μητσοτάκης, έχει μόνο μία ενασχόληση. Συναντιέται με διάφορους ηγέτες και δεν μιλάει για καμία υπόθεση της Ελλάδας. Καταγγέλλει μόνο την Τουρκία». Και στη συνέχεια κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια λέγοντας ότι «η μόνη ενασχόληση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών είναι να λέει ψέματα σχετικά με την Τουρκία. Και ασκεί μια πολιτική που δείχνει σαν να φοβάται να βρεθεί ένα καλό πλαίσιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα». Ο κ. Τσελίκ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα «είναι η χώρα που σουβλίζει τα φουσκωτά των προσφύγων και τους εγκαταλείπει στον θάνατο».

Τέλος, είναι σαφές πως η Αγκυρα είναι ενοχλημένη και για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, καθώς ο κ. Τσελίκ ισχυρίστηκε πως ήταν λάθος να προσκληθούν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Στο στόχαστρο του εκπροσώπου του ΑΚP μπήκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, αφού δήλωσε ότι «ο κ. Μακρόν ζήτησε την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας και της Ρωσίας. Για την Τουρκία αυτή η δήλωση είναι σκανδαλώδης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή