Πολιτική σύγκρουση για την τηλεκπαίδευση

Πολιτική σύγκρουση για την τηλεκπαίδευση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό θέμα ανέκυψε χθες, μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) 50/2021 σχετικά με την τηλεκπαίδευση, κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά. Η ΑΠΔΠΧ καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας πέντε παραβιάσεις της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και του δίνει περιθώριο για να συμμορφωθεί από δύο έως τέσσερις μήνες, ανάλογα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που παραβιάστηκαν. Το υπουργείο επέκρινε την Αρχή για εσφαλμένες παραδοχές, ενώ έκανε λόγo για ξαφνική αλλαγή πλεύσης της Αρχής και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της απόφασης. Στο πλαίσιο αυτό, o Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «μονόδρομος η παραίτηση της υπουργού Παιδείας μετά την πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου Cisco». Επίσης, η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ μιλούν για δικαίωση των θέσεών τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Αρχή θεωρεί εσφαλμένα ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της Cisco. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς το υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης. Πέρα από αυτό, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων. Η Αρχή αξιολογεί μόνο ορισμένα από τα μέτρα που πήρε το υπουργείο για την ενημέρωση, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση/αιτιολόγηση, π.χ. δεν εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η λειτουργία ομάδας υποστήριξης σε επίπεδο σχολικής μονάδας δεν διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί. Σημειωτέον, δε, ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γνωρίζουμε να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα με την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συγκεκριμένη πλατφόρμα».

Στο επίκεντρο από- φαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας.

Oσο για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο τη θεωρεί ανάξια λόγου. «Οι εμπνευστές της σπεύδουν να υιοθετήσουν ερμηνείες χωρίς αντίκρισμα, ενώ δεν διστάζουν και να παραποιήσουν πλήρως την ίδια την απόφαση της Αρχής, αναφέροντας ψευδώς ότι δήθεν στην απόφαση περιλαμβάνεται ότι, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, προσωπικά δεδομένα διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Στον λαϊκισμό απαντάμε με υπευθυνότητα».  

Ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «είναι η τρίτη φορά που είμαστε υποχρεωμένοι να ευχηθούμε “καλά ξεμπερδέματα” στην κυρία Κεραμέως αναφορικά με το σκάνδαλο Cisco και τον κίνδυνο στον οποίο έθεσε τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και των οικογενειών τους. Αφού η απόφαση της Αρχής, παρά τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς περί “δόλου” που υπαινίσσεται το υπουργείο και τους οποίους δεν αποδοκίμασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  ισοδυναμεί με “πρωτόδικη απόφαση” ενός ανεξάρτητου, ισχυρού και συνταγματικά προβλεπόμενου θεσμού για τα προσωπικά δεδομένα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα οποία κατέστησε “ξέφραγο αμπέλι” η κυρία Κεραμέως. Η ευθιξία δεν είναι γνώρισμα όσων αναλαμβάνουν “ειδικές αποστολές” και βρίσκονται στην πολιτική ως εκτελεστές εντολών ισχυρών συμφερόντων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή