Θεωρείο: Εκλογές στα… πηγαδάκια

Θεωρείο: Εκλογές στα… πηγαδάκια

Οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής προς όφελος τριών κοινωνικών ομάδων (υγειονομικοί, συνταξιούχοι και ΑμεΑ) άναψαν αμέσως τη συζήτηση από… κάτω στα έδρανα για εκλογές.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής προς όφελος τριών κοινωνικών ομάδων (υγειονομικοί, συνταξιούχοι και ΑμεΑ) άναψαν αμέσως τη συζήτηση από… κάτω στα έδρανα για εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι βουλευτές μεταξύ τους άρχισαν να βάζουν στοιχήματα λέγοντας πως ο πρωθυπουργός έχει κατά νου εκλογές εντός του επόμενου έτους και απλώς αναζητούσαν την… εποχή που θα τις κάνει. Η άποψη της στήλης είναι πως ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει απολύτως τίποτα και απλώς θέλει, όπως κάθε σώφρων πρωθυπουργός, να είναι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμα και για εκλογές το ’22 βεβαίως.  

Το ΚΙΝΑΛ καταλύτης

Υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας, πάντως, που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις την ερχόμενη άνοιξη. Αυτός ακούει στο όνομα ΚΙΝΑΛ. Εάν το κόμμα της Κεντροαριστεράς παραμείνει σε ποσοστά πέριξ του 7%-9%, τότε λίγα πράγματα θα αλλάξουν στο πολιτικό σκηνικό. Εάν το ΚΙΝΑΛ πατήσει διψήφιο αριθμό με τον καινούργιο αρχηγό του στο τιμόνι, τότε αυτό δυνητικά θα μπορούσε να βάλει σε σκέψεις τον Μητσοτάκη, ώστε να ανακόψει μετατοπίσεις και αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, η παράμετρος αυτή θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός και εάν η ενδεχόμενη άνοδος του κόμματος θα προέρχεται από εισροή ψηφοφόρων από τα αριστερά ή από τα δεξιά.  

Αλλαγή στρατηγικής

Το γενικό συμπέρασμα από τη χθεσινή συζήτηση, πάντως, είναι πως ο Τσίπρας, για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Από μια συζήτηση που προκάλεσε ο ίδιος και θα έπρεπε να έχει το πάνω χέρι, έμειναν τελικά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού υπέρ των ασθενεστέρων, ακόμη και αν αυτές θεωρούνται από την αντιπολίτευση μη επαρκείς. Τελευταία ο Αλ. Τσίπρας χάνει σχεδόν όλες τις μάχες, ακόμα και τις κοινοβουλευτικές. Και επειδή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον και έμπειρος πολιτικά αλλά και ικανός ρήτορας στο βήμα της Βουλής –προσωπικά θεωρώ πως είναι το δυνατότερο σημείο του το βήμα του Κοινοβουλίου– θα πρέπει να αναζητήσει αλλού τις αιτίες: στην εντελώς λάθος στρατηγική του, που τον οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδα που δημιουργεί μόνος του.  

Θέλει μεταγραφή

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, μετά την επιτυχημένη θητεία του στο προξενείο, επιζητεί μεταγραφή. Αυτό μαθαίνω, καθώς, όπως λέγεται, έχει ζητήσει να φύγει από τις ΗΠΑ και να μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη. Δεν ξέρω μάλιστα αν ο κ. Κούτρας ενημέρωσε τον κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, αφού μια μεταγραφή στην Πόλη σίγουρα περνάει και από το χέρι του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή