Μια ελληνική γωνιά στην Γκάνα

Μια ελληνική γωνιά στην Γκάνα

Ακόμη 50.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Γκάνα, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό που η Ελλάδα έχει δωρίσει στην αφρικανική χώρα σε 150.000.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη 50.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Γκάνα, γεγονός που αυξάνει τον συνολικό αριθμό που η Ελλάδα έχει δωρίσει στην αφρικανική χώρα σε 150.000. Η διπλωματία των εμβολίων στην υποσαχάρια Αφρική έρχεται σε συνέχεια της δωρεάς που είχε γίνει πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στη Ρουάντα, όπου η ελληνική αποστολή μετέφερε τότε 330.000 δόσεις. Ο κ. Δένδιας συνεχίζει τις επαφές του σήμερα στην Γκαμπόν, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα.  

Την ίδια στιγμή η Αθήνα εξετάζει τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στην άσκηση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο. Οι Πράσινοι, πέρα από τις ιδιαιτερότητές τους ως προς την ανάγκη της μετάβασης σε μια πιο καθαρή οικονομία, έχουν αντιταχθεί στην πώληση όπλων τεχνολογικής αιχμής στην Τουρκία. Το πρόγραμμα ναυπήγησης γερμανικής σχεδίασης και τεχνολογίας υποβρυχίων τύπου 214 για λογαριασμό της Τουρκίας αποτελεί το πλέον εμβληματικό των τελευταίων ετών και ήδη το κόμμα των Πρασίνων έχει δημόσια ταχθεί υπέρ της διακοπής του. Η νέα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είναι σαφώς τοποθετημένη υπέρ της ατλαντικής διάστασης της γερμανικής πολιτικής σε μια σειρά από θέματα. Πάντως, η υλοποίηση της διακοπής εξαγωγής των υποβρυχίων 214 (του ιδίου τύπου –«Παπανικολής»– που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό) είναι μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. Η γερμανική HDW και το τουρκικό ναυτικό έχουν συμφωνήσει, ήδη από το 2008, σε μια εξαιρετικά αυστηρή σύμβαση, που μάλιστα έχει επικαιροποιηθεί αρκετές φορές έκτοτε. Η σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα 3,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο διακοπεί το πρόγραμμα ναυπήγησης, που ούτως ή άλλως παρουσιάζει σημαντικές υπερβάσεις σε χρόνο και χρήμα. Αυτό σημαίνει ότι μια πολιτική απόφαση για διακοπή ενός προγράμματος θα πρέπει να συνυπολογίσει και αυτόν τον παράγοντα.

Μέγαρο Μαξίμου και ΥΠΕΞ εξετάζουν τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει στην άσκηση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο.

Σημειώνεται πως από την Αθήνα είχαν γίνει προσπάθειες να γνωρίσουν οι Πράσινοι τις ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχάρη χθες τηλεφωνικώς την κ. Μπέρμποκ, ενώ νωρίτερα θύμιζε ότι την είχε συναντήσει τον Φεβρουάριο του 2020 στο περιθώριο της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας είχε κάνει συναντήσεις με μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής και το Νοέμβριο του 2020, για τον ίδιο σκοπό.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πάντως χθες ότι η κ. Μπέρμποκ στην αντιπολίτευση είχε «θέσεις συμβατές με το διεθνές δίκαιο, με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, με τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και με την ομοιογένεια και την ταυτότητα απόψεων που έχουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέναντι σε εξωτερικές απειλές», ωστόσο «μένει να δούμε πώς θα τοποθετηθεί τώρα υπό τη νέα της ιδιότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή