Ευρωπαϊκές ανησυχίες για ελληνοτουρκικά

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για ελληνοτουρκικά

Επιδεινώνεται διαρκώς το πολιτικό και οικονομικό κλίμα στην Τουρκία

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυρίως λόγω του διαρκώς επιδεινούμενου πολιτικού και οικονομικού κλίματος στη γειτονική χώρα. Πέρα από την προφανή ρητορική ένταση και την προσπάθεια της Αγκυρας να υπενθυμίζει την παρουσία της και στο πεδίο, η τουρκική στάση φαίνεται ότι ανησυχεί το σύνολο της Δύσης. Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφθάσει στην Αθήνα μηνύματα από μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διά των οποίων μεταφέρεται αφενός η ανησυχία για την κατάσταση στην Αγκυρα, αφετέρου η ανάγκη για εγρήγορση σε μια φάση όπου οι προκλήσεις για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να αυξηθούν. Τα μηνύματα συνιστούν στην Αθήνα προσοχή, καθώς ουδείς πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σε «εξαγωγή» της κρίσης προς την Ελλάδα.

Εκ μέρους της Αθήνας ακολουθείται μια προφανής στάση επιφυλακής, ιδιαίτερα στο σκέλος του μεταναστευτικού – προσφυγικού, το οποίο κρύβει και τις περισσότερες παγίδες. Παράλληλα, πραγματοποιείται και ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να υπάρξει άμεση και ταχεία πρόσβαση στο Βερολίνο, ιδίως μετά τη γνωστοποίηση για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήδη επικοινώνησε με τη νέα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, ωστόσο τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται περαιτέρω επαφές, πάντα με ρεαλισμό ως προς τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο να παρέμβει στην Αγκυρα στη «μετά Μέρκελ» εποχή.

Στο πεδίο, πάντως, πέρα από τις συνήθεις υπερπτήσεις και κάποιες εικονικές αερομαχίες, η τουρκική παρουσία κρίνεται μάλλον περιορισμένη. Η μοναδική ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής παρουσίας στο Αιγαίο είναι εκείνη της χρήσης UAV στον Διεθνή Εναέριο Χώρο, ακόμα και του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου, η οποία συνιστά και προβολή τεχνολογικής ισχύος από την πλευρά της Αγκυρας, μάλιστα με νομιμοφανή αιτιολόγηση. Πάντως, στην Αθήνα δεν υπάρχει διάθεση για δημιουργία τριβών, κάτι που ίσως εξηγεί το γεγονός ότι το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo» επιχειρεί πλέον μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Η Ελλάδα ακολουθεί στάση επιφυλακής, ιδιαίτερα στο σκέλος του μεταναστευτικού – προσφυγικού, το οποίο κρύβει και τις περισσότερες παγίδες.

Στην Αθήνα αναδεικνύουν δύο βασικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν την εγρήγορση της Δύσης αλλά και την –έμμεση πλην σαφή– στήριξη. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα αποτιμά ως θετική εξέλιξη την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν στην Τουρκία και τις επαφές του με τον κ. Ερντογάν. Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εποχή που η Αγκυρα έστελνε οργίλα μηνύματα προς την Αθήνα για τις ολοένα και στενότερες σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στα ΗΑΕ και προσωπικά με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον οποίο ο κ. Ερντογάν αντιμετώπιζε περίπου ως «ορκισμένο εχθρό». Ως εκ τούτου, αυτού του τύπου η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τα ΗΑΕ γίνεται αντιληπτή ως τακτικισμός και αναγκαστική υποχώρηση του κ. Ερντογάν προκειμένου η χειμαζόμενη τουρκική οικονομία να εξασφαλίσει κάποια ρευστότητα για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πηγές με γνώση των συζητήσεων κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ανέφεραν ότι για την Ελλάδα τα ΗΑΕ συνιστούν σύμμαχο και φίλο. Και πρόσθεταν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, μεταξύ άλλων και η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του Αμπου Ντάμπι στην Αγκυρα, ήταν σε γνώση της Αθήνας. Σε έμπειρους παρατηρητές είναι απολύτως σαφές ότι οι κινήσεις αυτές των ΗΑΕ, όπως και η σχετική ύφεση στο μέτωπο Ισραήλ – Τουρκίας είναι σε γνώση της Ουάσιγκτον η οποία, άλλωστε, έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αναβάθμισης του στόλου των τουρκικών F-16.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το στρατιωτικό. Την ερχόμενη Παρασκευή κορυφώνεται η μετακίνηση αμερικανικών οχημάτων, τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε μια πρωτοβουλία η οποία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε παρακαμπτήριο οδό των Στενών στο πλαίσιο προφύλαξης των Αμερικανών από πιθανές αναταράξεις στην Αγκυρα, αποτελεί από μόνη της μια πολύ ισχυρή δήλωση, παρά το γεγονός ότι βασικός στόχος της είναι η δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων για την προβολή ισχύος έναντι της Ρωσίας.

Oι συμφωνίες με τη Γαλλία

Αναλόγως ταχύτατα προχωρούν οι διάφορες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία. Στις 16 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα παραστεί στην τοποθέτηση τρόπιδας στην πρώτη φρεγάτα FDI που ναυπηγείται αυτή τη στιγμή για λογαριασμό του γαλλικού ναυτικού, έπειτα από πρόσκληση της ομολόγου του Φλοράνς Παρλί. Εως τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η –πολλών χιλιάδων σελίδων– σύμβαση για την προμήθεια των τριών φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επαφές για τις νέες κορβέτες του Π.Ν., που αναμένεται να ολοκληρωθούν ιδανικά πριν από το νέο έτος ή στις αρχές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή