Θεωρείο: Αυτόνομο υπουργείο​​​​​​​ Ερευνας και Τεχνολογίας

Θεωρείο: Αυτόνομο υπουργείο​​​​​​​ Ερευνας και Τεχνολογίας

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις ανέδειξε εμφατικά μια μεγάλη παθογένεια της χώρας που δεν έχει λύσει ούτε η παρούσα κυβέρνηση, παρά τον δεδομένο στρατηγικό προσανατολισμό της προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρομαι στην πολυδιάσπαση μεταξύ διαφόρων υπουργείων ενός πολύ σημαντικού αντικειμένου, όπως είναι η έρευνα και η τεχνολογία. Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι εξ ορισμού στην εποχή μας αυτό που φέρνει τις περισσότερες επενδύσεις, κάτι που θα ενταθεί νομοτελειακά στο μέλλον. Εξ ου και θεωρώ πολύ πιθανό σε κάποια επόμενη φάση, είτε σε ανασχηματισμό είτε ακόμα και σε νεκρό χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Ερευνας και Τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας έναν τομέα που διαπερνά οριζοντίως πλέον πολλούς τομείς της ζωής μας. Οι πληροφορίες μου μάλιστα λένε πως σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη γίνει.

Η άγνωστη επιστολή

Μένω στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρωθυπουργός, με μια προσωπική επιστολή προς τους βουλευτές, σε συνέχεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κ.Ο., ενέταξε στη λειτουργία του κόμματος την «Ταυτότητα Σχεδίου Νόμου» (ΤΣΝ), αλλάζοντας τα βήματα της διαδικασίας από τη διαμόρφωση και την ανάρτηση κάθε νέου σχεδίου νόμου μέχρι τη διαβούλευση, την τεκμηρίωση και την ψήφισή του, αλλά και την προβολή του, μετά, στην κοινωνία. «Είμαι σίγουρος ότι αυτός ο σαφής οδικός χάρτης των κινήσεών μας απέναντι σε κάθε νέο σχέδιο νόμου θα επιτρέπει την καλύτερη επεξεργασία του, ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή σας στη διαμόρφωσή του», λέει ο Μητσοτάκης στους βουλευτές, προσθέτοντας πως «θα κάνει πληρέστερη και ταχύτερη την ενημέρωση των στελεχών μας στη Βουλή» αλλά «και θα τονώσει την αμφίδρομη σχέση τους μεταξύ βουλευτών και κυβέρνησης». Ειδικά το τελευταίο δεν είναι καθόλου αμελητέο, καθώς οι βουλευτές γκρινιάζουν… εύκολα.

Παράλειψη

Διάβασα προσεκτικά τους 30 νέους συμβούλους που απαρτίζουν το think tank του Αλέξη Τσίπρα, που θα τον συμβουλεύει επί παντός επιστητού. Το «επί παντός» είναι σχήμα λόγου, καθώς διαπίστωσα πως απουσιάζουν οι προσωπικότητες εκείνες με ειδίκευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αντίθετα πλεονάζουν εκείνοι που έχουν σχέση με τα δικαιωματικά θέματα. Μέγα σφάλμα για έναν αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν δυνάμει, όπως λέει ο ίδιος, πρωθυπουργό. Ευτυχώς πάντως που την παράλειψη αυτή καλύπτουν με επάρκεια δύο σύμβουλοι του Αλέξη επί των Εξωτερικών, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο ναύαρχος Αποστολάκης, που γνωρίζουν καλά τα θέματα.

Από τον Ράιχενμπαχ στον Τσίπρα

Ενδιαφέρον από τα 30 ονόματα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας έχει η περίπτωση της Ζωρζέττας Λάλη. Στο βιογραφικό που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσιότητα αναφέρεται πως εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τομείς όπως η κοινωνική και εργασιακή πολιτική της Ε.Ε., η ελεύθερη κυκλοφορία νομικών και φυσικών προσώπων, οι διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, και κατέλαβε διευθυντικές θέσεις. Δεν αναφέρεται, ωστόσο, ότι η κ. Λάλη έχει διατελέσει «εκπρόσωπος» του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ και της Task Force, της περίφημης Ομάδας Δράσης που έλυνε και έδενε στην Αθήνα. Η κ. Λάλη, πάντως, δεν είναι ακριβώς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά περισσότερο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός των άλλων έχει διατελέσει και συνεργάτιδα της Βάσως Παπανδρέου, όταν εκείνη ήταν επίτροπος. Είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΠΑΣΟΚ, πάντως, το βιογραφικό της είναι πολύ αξιόλογο, καθώς είναι ειδική στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Σιωπή

Μένω στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που μου λένε είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν βγάζει κουβέντα για τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ και κανείς, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν γνωρίζει τις σκέψεις του για τις εξελίξεις στο έτερο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Και αυτό, αν μη τι άλλο, πρέπει να του πιστωθεί στα θετικά, καθώς λειτουργεί θεσμικά και δεν θέλει επ’ ουδενί να εμπλακεί στα εσωκομματικά άλλου κόμματος, ούτε να υπάρξει η παραμικρή διαρροή περί προτιμήσεών του.

Υπέρ της υποχρεωτικότητας

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού και μάλιστα σε όλους άνω των 60 ετών. Οπως έλεγε σε συνομιλητές της, είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και ζητάει να ληφθούν αυστηρά μέτρα.

Δίδυμο

Η πολιτική δεν είναι μόνο τα μεγάλα πρότζεκτ, αλλά και τα μικρά και καθημερινά. Με αυτό το κομμάτι βλέπω πως ασχολούνται διαρκώς ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, που έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό δίδυμο σε θέματα της λεγόμενης χαμηλής αλλά πολύ σημαντικής πολιτικής. Τελευταίο κομμάτι του παζλ που διαμορφώνεται συνεχώς ήταν η δωρεά τριών υπολογιστών στον οργανισμό «Διαβάζω για τους Αλλους», για να διευκολύνει τους εργαζομένους και εθελοντές του στην καθημερινή τους εργασία, που προσφέρει πολλά σε ανθρώπους που δεν έχουν όραση.

Το ζήτησε ο ίδιος

Viral έγινε το δείπνο του Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Αντι Γκαρσία σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο σταρ του σινεμά για τα γυρίσματα ταινίας. Το δείπνο με σουτζουκάκια και γύρο ήταν επιθυμία του Γκαρσία, την οποία εξέφρασε ο ίδιος στον Τζιτζικώστα όταν ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε τους ηθοποιούς στα γυρίσματα. Εκτός πάντως από το χαριτωμένο της υπόθεσης, υπάρχει και το σοβαρό: ο Τζιτζικώστας, με την εξωστρέφεια που έχει δείξει φέρνοντας διεθνείς παραγωγές με ξένους σταρ στη Θεσσαλονίκη, έχει ανεβάσει τις μετοχές της πόλης, κάτι που η παραδοσιακά εσωστρεφής Μακεδονία το έχει ανάγκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή