Ο Ερντογάν επιμένει για τα επιτόκια

Ο Ερντογάν επιμένει για τα επιτόκια

Εμμένει στην αρχική απόφασή του να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο ο πληθωρισμός θα πέσει πριν από τις εκλογές.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερός στην απόφασή του να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δηλώνει για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο πληθωρισμός θα πέσει «πριν από τις εκλογές». «Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει τέτοια ζιγκ-ζαγκ. Μιλούσε για χαμηλά επιτόκια από την αρχή και λέει, “αυτό το επιτόκιο θα πέσει”. Ποτέ δεν υποστήριξα ούτε πρόκειται να υποστηρίξω την αύξηση των επιτοκίων. Ακόμα κι αν υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται διαφορετικά, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε αυτό. Γιατί αυτή είναι και δική μου ιδιοσυγκρασία μέσα στο εύρος των τιμών. Δεν μπορώ και δεν θα συμβιβαστώ. Με αυτόν τον τρόπο θα τα καταφέρουμε. Θα δείτε, ελπίζω πως θα πέσει ο πληθωρισμός πριν από τις εκλογές. Είναι πολύ ξεκάθαρο με όλα τα στοιχεία. Γι’ αυτό τα λόμπι συμφερόντων έχουν λυσσάξει», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν.

Σαφές μήνυμα για την προσήλωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη συμμαχία με την Ελλάδα μετέδωσε χθες ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι.

Την ίδια στιγμή, σαφές μήνυμα για την προσήλωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στη συμμαχία με την Ελλάδα μετέδωσε χθες ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι, μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν στην Αγκυρα. Σε συνάντηση που είχε με περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων χθες το μεσημέρι ο πρέσβης των ΗΑΕ ουσιαστικά επιβεβαίωσε την «Κ» της Κυριακής, η οποία σημείωνε ότι οι επαφές με την Τουρκία ήταν σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο πρόσθεσε πως πρέπει να ενημερωθεί και το κοινό προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις.

Ο διπλωμάτης από τα ΗΑΕ σαφέστατα σημείωσε ότι η απόφαση για εξομάλυνση των σχέσεων οφείλεται στο γεγονός πως με την Αγκυρα ξεκίνησε διάλογο και η Αίγυπτος, ενώ πρόσθεσε πως επιθυμεί να επιβεβαιώσει την απόφαση της χώρας του να είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Η επαναπροσέγγιση των ΗΑΕ με την Τουρκία είναι προς το παρόν αμιγώς οικονομική και μόνο το μέλλον μπορεί να δείξει αν θα γίνει και πολιτική, σημείωσε ο έμπειρος διπλωμάτης.

Τέλος, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι εκτίμησε πως η βελτίωση των σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα, διότι η χώρα του είναι «μεγαλύτερος παίκτης από πολλά περιφερειακά κράτη και μπορεί να επηρεάσει θετικά».

Οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΑΕ καταγράφηκαν χθες το μεσημέρι λίγο πριν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει την καλά σχεδιασμένη επιχείρηση γοητείας της χώρας του Κόλπου. Ο κ. Ερντογάν χθες ανέφερε ότι θα ανταποδώσει την επίσκεψη τον Φεβρουάριο, ενώ έως τότε θα έχουν ταξιδέψει στο Αμπου Ντάμπι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο διοικητής της ΜΙΤ (Υπηρεσία Πληροφοριών) Χακάν Φιντάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή