Ελληνορωσικό πρωτόκολλο συνεργασίας

Ελληνορωσικό πρωτόκολλο συνεργασίας

Την επόμενη εβδομάδα, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από συμφωνίες σε ζητήματα που αφορούν, κατά κύριο λόγο, την οικονομία προηγούνται της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι την επόμενη εβδομάδα, και για την ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εξελίσσεται και η ενεργειακή κρίση. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προήδρευσε από κοινού με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βιτάλι Σαβέλιεφ, της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, κατά την οποία υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας. Εκεί υπεγράφησαν συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του πολιτισμού και της φορολογικής διοίκησης.

Από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν σε διμερές επίπεδο ξεχωρίζουν: πρώτον, αυτή για συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων για ανάπτυξη λέιζερ πεταβάτ και εξαβάτ σε ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων (υγεία, βιομηχανία, έρευνα). Δεύτερον, κοινό πρόγραμμα δράσης μεταξύ των υπηρεσιών τουρισμού για την περίοδο 2022-24. Τρίτον, μνημόνιο κατανόησης για την τεχνική συνεργασία σε φορολογικό επίπεδο. Και, τέταρτον, το πρωτόκολλο της τροποποίησης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών για την αποτροπή περιστατικών στη θάλασσα, πέραν των ορίων της αιγιαλίτιδας ζώνης, από 10 Απριλίου 1991. Το μνημόνιο υπεγράφη από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον υφυπουργό Αμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φομίν, και αφορά τη ναυσιπλοΐα και την αποφυγή ατυχημάτων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους.

Για το σύνολο των συμφωνιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι ανοίγουν τον δρόμο «για μια νέα βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, που βάζει τις βάσεις για μια αποδοτική και επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 8 Δεκεμβρίου». Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «η επιτυχής ολοκλήρωση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής και η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι απόρροια εντατικών προετοιμασιών και διαβουλεύσεων κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα των ομάδων εργασίας των θεματικά αρμοδίων υπουργείων με τη ρωσική πλευρά, υπό τον συντονισμό, από ελληνικής πλευράς, του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας μας στη Μόσχα». Η 14η Μεικτή Διυπουργική θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή