Ανησυχία Αθήνας για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ανησυχία Αθήνας για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα ο Νίκος Δένδιας.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η σταθεροποίηση της περιοχής είναι κρίσιμης σημασίας και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες. Ο κ. Δένδιας είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, ενώ συμμετείχε και στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν για την κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ).

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Δεκεμβρίου συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Αθήνα και η Λευκωσία αναμένουν ουσιαστικότερη συζήτηση για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας.

Την ίδια στιγμή χθες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας. Πρακτικά, η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Αμυνας αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο από τους ηγέτες των τριών χωρών. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, προβλέπεται η σύσταση Κοινής Επιτροπής και η υπογραφή προγράμματος στρατιωτικών ασκήσεων, η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας αλλά και η πραγματοποίηση της δεύτερης τριμερούς εντός του 2022.

Την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησαν οι κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Πετρίδης, ενώ από την πλευρά της Ιορδανίας παρέστη ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αντιστράτηγος Γιουσέφ Αχμέτ Χουνεϊτί. «Οι ισχυροί δεσμοί των τριών χωρών μας εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Εχουμε κοινό όραμα και επιδίωξη για τη δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κοινός μας στόχος είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής», δήλωσε μετά το τέλος της τριμερούς ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, χθες στη Λευκωσία το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα εσωκομματικά του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπου υφίσταται υπόγειος πόλεμος με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2023. Εκ των προσώπων που συζητούνται για την προεδρική υποψηφιότητα, πέρα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε χθες επιστολή στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε χθες, όπου και διευκρίνισε ότι θεωρεί τη συζήτηση περί προεδρικών εκλογών πρώιμη, καθώς απομένουν 14 μήνες έως τότε και προηγείται η υλοποίηση και ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή