Θεωρείο: Μεσολάβηση στον Καύκασο

Θεωρείο: Μεσολάβηση στον Καύκασο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε στη Στοκχόλμη με τον Αρμένιο και τον Αζέρο ομόλογό του. Φαινομενικά πρόκειται για αντίφαση, εκτός αν κάποιος δει προσεκτικά τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η φιλοσοφία της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι άλλη από το να μπορεί να λειτουργεί μεσολαβητικά και ειρηνευτικά –όπου μπορεί– για την εκτόνωση κρίσεων, αποφεύγοντας να γίνεται μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης. Μία φορά έγινε το λάθος αυτό –στη Λιβύη– και το πάθημα έγινε μάθημα.

Τι ήθελε ο Ερντογάν;

Είναι άποψη νυν υπουργoύ, με γνώση των διπλωματικών, εξ ου και τη βρίσκω ενδιαφέρουσα. Μου είπε πως ο Ερντογάν στον Εβρο δεν ήθελε απλώς να οξύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα ή να ανοίξει εσωτερικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά κάτι πολύ πιο πολιτικό: ήθελε να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με απλά λόγια, ήθελε να τον ρίξει. Τη συγκεκριμένη άποψη έχουν μεταφέρει διάφοροι αναλυτές στον ίδιο τον Μητσοτάκη. Δεν είναι ίσως τυχαίο πως ο πρωθυπουργός θεωρεί ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα της θητείας του την αντίδραση στον Εβρο και με κάθε ευκαιρία στέλνει μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου να μην σκεφτεί να κάνει κάτι αντίστοιχο.

Γραφείο δίπλα στου Κυριάκου

Ο νέος ρόλος της Ντόρας, που θα είναι διαμεσολαβητικός ανάμεσα σε Μαξίμου και Κ.Ο., περιλαμβάνει και χωροταξικές αλλαγές. Οπως έμαθα, η ίδια και οι συνεργάτες της είναι σε φάση μετακόμισης, καθώς λίαν συντόμως θα αποκτήσουν γραφείο δίπλα στου πρωθυπουργού στη Βουλή. Η πληροφορία κάνει ακόμα πιο σαφές πως η Ντόρα θα έχει πραγματικά ισχυρό ρόλο.

Εξάδα

Εξι βουλευτές επελέγησαν από τον Λευκό Οίκο για να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή εκδήλωση για τη Δημοκρατία. Πρόκειται για τoυς: Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θ. Ρουσόπουλο, Δ. Καιρίδη, Τ. Χατζηβασιλείου, Γ. Παπανδρέου και Γ. Κατρούγκαλο.

Από τα… δεξιά

Αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σύστημα, πλην των άκρων βεβαίως, την πιο σκληρή θέση για τις Πρέσπες έχει ο Α. Λοβέρδος. Ο υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ λέει με κάθε ευκαιρία πως είναι σταθερά απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας αιχμές και για τη Ν.Δ. Είναι προφανές πως ποντάρει πολύ στη Β. Ελλάδα, έχοντας ως σύμμαχο και τη Θεσσαλονικιά Εύα Καϊλή, η οποία στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει περίπου 13.000 σταυρούς σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή