Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την πλευρά της Ακαδημίας η σκάλα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ξεχωρίζει από απόσταση. Πλησιάζοντας, παρατηρείς ότι, όχι απλώς είναι γεμάτη από κόσμο, αλλά η ουρά εκτείνεται και προς το πάρκο. Αυτή ωστόσο δεν είναι η πιο εντυπωσιακή εικόνα.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες, παρατηρεί κανείς νέους ανθρώπους. Υπάρχουν μεγαλύτερες ηλικίες  και ηλικιωμένοι, αλλά στο κέντρο της Αθήνας η πλειονότητα των πολιτών που έσπευσε να ψηφίσει για τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι κατεξοχήν νέοι.

Την ίδια ώρα, αυτό το ηλιόλουστο μεσημέρι της Κυριακής, στην οδό Πρατίνου η ουρά έξω από το εκλογικό κέντρο εκτείνεται για πολλά μέτρα. Ένας νεαρός από το ΠΑΣΟΚ βρίσκει τους πιο ηλικιωμένους και τους οδηγεί μέσα στο χώρο όπου βρίσκονται οι κάλπες, ώστε να ψηφίσει πιο γρήγορα.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-1
Η ουρά έξω από το εκλογικό κέντρο στην Πρατίνου

Η αναμονή, πάντως, είναι μεγάλη αλλά ουδείς πτοείται. Μια κυρία που βρίσκεται στην είσοδο, στο εκλογικό κέντρο του Παγκρατίου, μας ενημερώνει ότι κόσμος σπεύδει μαζικά από νωρίς το πρωί και χρειάστηκε να ζητήσουν επιπλέον ψηφοδέλτια.

Σε ερώτηση προς νεαρό υπεύθυνο της διαδικασίας, για το αν στο κόμμα περίμεναν αυτή τη μεγάλη συμμετοχή, τόνισε πώς με τα έως εκείνη τη στιγμή στοιχεία που υπήρχαν, υπερέβαινε τις προσδοκίες.

Έξω από το εκλογικό κέντρο, η ουρά έχει μεγαλώσει. Οι ηλικίες, με μια πρόχειρη ματιά, δείχνουν ότι κινούνται στο 50+.

Όλοι φοράνε μάσκες, μέσα και έξω από το εκλογικό κέντρο, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο παρατράγουδο.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-2Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Ακαδημίας, για να ψηφίσει κάνεις πρέπει να έχει οπλιστεί με αρκετή υπομονή.

Η συμμετοχή είναι μεγάλη – είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ουρά των ψηφοφόρων, φίλων ή μελών του κόμματος, ξεκινάει από έξω και εκτείνεται για πάρα πολλά μέτρα, έως τον πρώτο όροφο, όπου έχουν στηθεί οι κάλπες στην μεγάλη αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής δεν υπάρχουν διαμαρτυρίες, ενώ εδώ, σε αντίθεση με το Παγκράτι, ο ηλικιακός πήχυς πέφτει και οι πολίτες που συμμετέχουν είναι αρκετά νεότεροι: κατά βάση 30αρηδες και 40αρηδες, αλλά και ακόμα πιο νέοι.

Η 33χρονη Κωνσταντίνα, φορώντας μια πράσινη χειρουργική μάσκα, βρίσκεται πλέον κοντά στην είσοδο της αίθουσας όπου έχουν στηθεί οι κάλπες.

Ήδη έχει αφιερώσει πολύ χρόνο αλλά, όπως μας λέει, δεν την πειράζει καθώς χαίρεται για τη μεγάλη συμμετοχή.

Προσθέτει ότι ήταν αποφασισμένη να λάβει μέρος κι έτσι τον χρόνο της αναμονής τον πέρασε διαβάζοντας στο κινητό της τηλέφωνο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες για μεγάλη συμμετοχή φτάνουν από πολλά σημεία της χώρας.

Το kathimerini.gr μίλησε με πολίτες στη Ρόδο που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση και την συμμετοχή στις εκλογές.

Κάλπη στήθηκε και στο βορειότερο σημείο της χώρας, στα Δίκαια. Σε ερώτηση αν υπάρχει κόσμος που πήγε να ψηφίσει, η απάντηση ήταν: Ναι, αρκετός.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο τετράωρο στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 είχαν ψηφίσει 29.000 πολίτες, ενώ σήμερα οι ψήφοι ξεπέρασαν τις 50.000.

Έως τις 14.00 είχαν ψηφίσει 135.000 πολίτες και η εκτίμηση ήταν πως υπάρχουν 500 ψήφοι ανά λεπτό. Αυτό ανοίγει το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή χρονική παράταση στη διαδικασία.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-3
Οι ουρές στην Πρατίνου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-4
Οι ουρές στην Πρατίνου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-5
Η είσοδος του Πνευματικού Κέντρου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-6
Η αίθουσα με τις κάλπες

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-7
Η είσοδος στο Πνευματικό Κέντρο

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μεγάλες ουρές, μεγάλες προσδοκίες-8
Στο Πνευματικό Κέντρο, λίγο πριν την κάλπη
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή