ΚΙΝΑΛ: Η ατζέντα του νέου προέδρου – Ώρα αποφάσεων για τον Ν. Ανδρουλάκη

ΚΙΝΑΛ: Η ατζέντα του νέου προέδρου – Ώρα αποφάσεων για τον Ν. Ανδρουλάκη

Σήμερα η ανακοίνωση για τον πρόεδρο της Κ.Ο. – Επικρατέστερος ο Μ. Κατρίνης – Ποιοι θα εκπροσωπήσουν το κόμμα στη Βουλή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο στίγμα της προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ συνιστά η σημερινή ανακοίνωση των προσώπων που θα διαμορφώσουν τη νέα ηγετική ομάδα στη Βουλή. Οσα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. (16.00) θα αποτελέσουν το πρώτο, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της νέας εποχής που εκκίνησε το βράδυ της Κυριακής. Και αυτό γιατί η νέα ιεραρχία θα κληθεί, αφενός, να αποτελέσει τη «φωνή» της ηγεσίας στο Κοινοβούλιο για όσο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης μείνει εκτός και, αφετέρου, να διασφαλίσει τη βουλευτική συνοχή, που πέρασε ουκ ολίγες δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια. Λαμβάνει, δε, χαρακτήρα επείγοντος, συμπίπτοντας με την εκκίνηση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, το πρώτο κρας τεστ στην Ολομέλεια.

Ως γνωστόν, ο κ. Ανδρουλάκης προορίζει για πρόεδρο της Κ.Ο. έναν εκ των Μιχάλη Κατρίνη και Κώστα Σκανδαλίδη, με το σενάριο αξιοποίησης του πρώτου να προκρίνεται πλέον ως πιο πιθανό, ακουμπώντας και στο πρόταγμα της ανανέωσης. Από εκεί και πέρα, απομένουν οι θέσεις του γραμματέα και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Εκ των πέντε βουλευτών που στήριξαν τον νέο πρόεδρο, οι πληροφορίες ήθελαν ως επικρατέστερη την Ευαγγελία Λιακούλη για τη θέση της γραμματέως της Κ.Ο., ενώ από το «λοβερδικό» στρατόπεδο θεωρείται επίσης πιθανή η γυναικεία εκπροσώπηση, με μία εκ των Νάντιας Γιαννακοπούλου και Χαράς Κεφαλίδου. Επιπλέον, κάποια σενάρια περαιτέρω διεύρυνσης έφερναν στο προσκήνιο αξιοποίηση και του Χάρη Καστανίδη.

Επιστρέφει ο όρος ΠΑΣΟΚ στην ονομασία – Δεν υπάρχουν περιθώρια εσωκομματικής αμφισβήτησης μετά τη σαρωτική επικράτηση στον β΄ γύρο των εκλογών.

Μετά τη Βουλή θα ακολουθήσει το επόμενο «συνθετικό στοίχημα» για τη νέα ηγεσία που θα αφορά το κόμμα, με το βλέμμα και στο συνέδριο της ερχόμενης άνοιξης, μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχει καθοριστεί και το ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Ηδη οι πρώτες ανακοινώσεις της Χαρ. Τρικούπη μιλούν για «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», προαναγγέλλοντας τη μετάβαση προς μια σύνθετη ονομασία, που μένει να αποσαφηνιστεί.  

Κεντρικό ρόλο στην αρμόδια οργανωτική επιτροπή (ΚΟΕΣ) αναμένεται να έχουν οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης, που προορίζονται για θέσεις-κλειδιά στο νέο εσωκομματικό σκηνικό. Στον τομέα της επικοινωνίας, το πόστο του εκπροσώπου «παίζεται» μεταξύ αρκετών σεναρίων. Ο Παναγιώτης Βλάχος πιθανότατα θα αναλάβει εκ νέου γραμματέας Επικοινωνίας, ενώ ρόλο στο νέο επιτελείο θα έχει και ο Βαγγέλης Τσόγκας. Οσον αφορά τον νυν γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, εφόσον δεν παραιτηθεί, είναι αμφίβολο αν θα αλλάξει κάτι έως το συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, τα «ανοίγματα» του κ. Ανδρουλάκη στην κομματική δομή θα καθορίσουν σε ένα βαθμό και τις νέες ισορροπίες. Οχι μόνο μεταξύ τάσεων και στρατοπέδων, αλλά, όπως λέγεται, και μεταξύ ηλικιών (το γεφύρωμα των γενεών Αλλαγής και κρίσης, όπως περιγράφεται). Το δεδομένο είναι ότι η ευρύτατη νίκη που εξασφάλισε απέναντι στον Γ. Παπανδρέου τού χαρίζει αδιαμφισβήτητη ισχύ και πολύ χρόνο, αποδυναμώνοντας αισθητά και μια εν δυνάμει εσωκομματική αντιπολίτευση. Ως προς τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού στο ανανεωμένο σκηνικό, προσώρας αποτελεί ένα ηχηρό ερώτημα, καθώς οι συσχετισμοί δεν του επιτρέπουν να παρουσιαστεί ως υπολογίσιμος πόλος, ενώ το «σκληρό ροκ» της δεύτερης εκλογικής εβδομάδας αποκλείει οποιοδήποτε ίχνος σύγκλισης με τη νέα ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή