Κυβέρνηση: Διευκρινίσεις και αντεπίθεση

Κυβέρνηση: Διευκρινίσεις και αντεπίθεση

Η μελέτη των Τσιόδρα - Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της επιστημονικής μελέτης των κ. Τσιόδρα και Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την έκθεση των κ. Τσιόδρα και Λύτρα και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην ευτελίζει για κομματικά οφέλη μια επιστημονική έρευνα.

«Πρώτον, η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από την επίσημη δημοσίευσή της», είπε ο κ. Οικονόμου. «Δεύτερον, η συγκεκριμένη μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το σύστημα υγείας δέχεται πίεση αλλά και αδυναμίες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ». Συνέχισε, δε, λέγοντας πως «τρίτον, η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη προκειμένου να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί εφικτός ο τρόπος μεταφοράς τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Ο κ. Οικονόμου δεν έμεινε μόνο στο θέμα των ΜΕΘ, αλλά επεκτάθηκε ευρύτερα στο θέμα της πανδημίας ασκώντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τέσσερις περιπτώσεις καταψήφισε μέτρα που αφορούσαν τον εμβολιασμό: α) Την 1η Δεκεμβρίου 2021 καταψήφισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των συμπολιτών μας από 60 ετών και πάνω. β) Στις 8 Δεκεμβρίου 2021 καταψήφισε τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. γ) Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα σε όσους βγάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. δ) Στις 22 Ιουλίου 2021 καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο για την πανδημία.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερις περιπτώσεις καταψήφισε μέτρα που αφορούσαν τον εμβολιασμό.

Νέα μέτρα

Παράλληλα ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε νέα μέτρα τα Χριστούγεννα για τον κορωνοϊό. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εφησυχάζει με το στέλεχος «Ομικρον» και ζήτησε πιο αυστηρές αναφορές για τη μετάλλαξη στα Συμπεράσματα. Τόνισε ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά και υπογράμμισε την ανάγκη εκτός από τους εμβολιασμούς με την ενισχυτική δόση κατά τη διάρκεια των εορτών να διενεργούνται τεστ, όπως αποφάσισε η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία που στήριξε την ίδια γραμμή, προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση της «Ομικρον». Επισήμανε ακόμη τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών. Σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε 6+1 μήνες, αντί του 6+3 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις ώστε να απορροφηθούν ακόμα περισσότερο οι αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ προανήγγειλε πως το Σάββατο, που θα μιλήσει στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, θα ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου. Θα λάβει επίσης ειδική πρόνοια για τους αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή