Κυρ. Μητσοτάκης:«Ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων»

Κυρ. Μητσοτάκης:«Ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων»

Νέο πακέτο στήριξης προς νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την παρατεταμένη κρίση στον τομέα της ενέργειας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσωπικό διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης προς τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την παρατεταμένη κρίση στον τομέα της ενέργειας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει «σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στην αρχή του διαγγέλματος, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους πιο ευάλωτους «για έναν ακόμα μήνα», δείχνοντας πως ακολουθεί μια κλιμακωτή αντιμετώπιση του φαινομένου πηγαίνοντας βήμα βήμα, ώστε αφενός να υπάρχει η απαραίτητη στήριξη, αφετέρου να υπάρχει πλήρης έλεγχος των δημοσιονομικών.

«Πρόκειται για ένα γενναίο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας, συνδράμουμε όμως και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας». Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι εκτός των άλλων να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυλιστεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων, βάζοντας όσο το δυνατόν φρένο στις αυξήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ακόμα πως το πρόγραμμα που ανακοίνωσε θα πλαισιωθεί σύντομα και από ένα ακόμα «που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας». Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται, με τελικό στόχο «όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε με ένα πολιτικό μήνυμα λέγοντας πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά να λαμβάνει μέτρα «αποτελεσματικά, αλλά και λογικά», με «αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη», σημειώνοντας πως «μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας, αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας». Η τελευταία φράση προφανώς και αναφέρεται στο πέμπτο κύμα της πανδημίας, που υπάρχει πιθανότητα, εάν δεν υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη, να σηματοδοτεί τη μετατροπή του ιού από πανδημικό σε ενδημικό φαινόμενο. Η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα βήμα και σε αυτό το κομμάτι και περιμένει να δει πότε θα υπάρξει η κορύφωση του κύματος και ακολούθως η σταδιακή αποκλιμάκωση. Πιθανότατα αυτό να γίνει την επόμενη εβδομάδα και από τις 20 Ιανουαρίου περίπου να δούμε την επιθυμητή κάμψη του πέμπτου κατά σειρά κύματος της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή